Η κατανάλωση τομάτας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, χάρη στην αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο την οποία περιέχει, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Soroka στο Ισραήλ. Το λυκοπένιο ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών, τα οποία είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει την προστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών, έναντι του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στη συγκεκριμένη έρευνα, συμμετείχαν 20 ασθενείς, ηλικίας 40-65 ετών με ήπια υπέρταση. Στους ασθενείς αυτούς χορηγήθηκε αρχικά εικονικό φάρμακο για τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια ένα εκχύλισμα τομάτας, για μία περίοδο οκτώ εβδομάδων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης από τα 144 στα 135mg Hg, δηλαδή μέση μείωση κατά 9mg Hg. Επιπλέον παρατηρήθηκαν θετικές επιδράσεις στη διαστολική αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τις λιποπρωτεΐνες.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.