Η χρήση γενετικά τροποποιημένων φυτών τα οποία όταν τρώει κάποιος θα έχουν δράση παρόμοια με τα εμβόλια, καθώς θα περιέχουν αντιγόνα διάφορων ασθενειών με αποτέλεσμα να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των επιστημόνων. Ετσι μετά από τις πιπεριές στις οποίες οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γενετικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κατόρθωσαν να εισαγάγουν αντιγόνο της ηπατίτιδας C, Αμερικανοί ερευνητές στράφηκαν προς το σπανάκι προκειμένου να δημιουργήσουν ένα τύπο εμβολίου κατά του ιού του AIDS. Το κύριο προτέρημα αυτής της μεθόδου, εφόσον βρει πρακτική εφαρμογή, είναι ότι τα εμβόλια αυτού του τύπου θα είναι φτηνά, η μεταφορά τους εύκολη και η χρήση τους απλούστατη.
Οσο αφορά το σπανάκι, ερευνητές του Πανεπιστημίου Thomas Jeferson στην Πενσυλβάνια, κατόρθωσαν με την εισαγωγή ενός γονιδίου που εκφράζει την πρωτεΐνη ΤΑΤ του HIV, να το μετατρέψουν, σε ‘βιομηχανία παραγωγής’ της εν λόγω πρωτεΐνης.
Η πρωτεΐνη ΤΑΤ είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγή του HIV μέσα στα κύτταρα, καταστέλλοντας ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική έρευνα έχει εστιάσει την προσοχή της, στη χρησιμοποίηση της ΤΑΤ για τη δημιουργία εμβολίων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία εμβολίων από λαχανικά που θα λαμβάνονται από το στόμα, αποτελώντας μία φθηνή και αποδοτική λύση για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η χρησιμοποίηση των φυτών στην παραγωγή εμβολίων προκαλεί μείωση στο κόστος των φαρμάκων, καθώς παράγονται στη φύση και όχι στα εργαστήρια. Ενα επίσης πολύ θετικό στοιχείο στη χρησιμοποίηση τους είναι η ασφάλεια. Εμβόλια με βάση τα φυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης από ό,τι τα συμβατικά φάρμακα.
Διαβάστε επίσης
- Crash test: Σουβλάκι εναντίον Χάμπουργκερ
- Βδέλλες εναντίον της οστεοαρθρίτιδας
- Φρέσκια τομάτα εναντίον κέτσαπ
- Σπανάκι
- Βακτήρια εναντίον των αλλεργιών
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.