Αν η συνολική σας χοληστερίνη ξεπερνά τα 200mg/dL και οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας -LDL χοληστερίνη-, γνωστές και ως κακή χοληστερίνη ξεπερνούν τα 100mg/dL, τότε θα πρέπει να ανησυχείτε. Αυτές είναι μερικές από τις νέες πρακτικές οδηγίες για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης στους ενήλικες, που εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ΝΙΗ – National Institutes of Health) των ΗΠΑ. Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, που αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Οι ανανεωμένες αυτές οδηγίες συντάχθηκαν από το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τη Χοληστερίνη, το οποίο τις εκδίδει λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον ερευνητικό τομέα. Ανάλογες οδηγίες είχαν εκδοθεί το 1988 και το 1993. Η περίληψη των νέων αυτών οδηγιών παρουσιάζεται και στο τελευταίο τεύχος (16η Μαΐου) του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association.
Οι βασικές αλλαγές στις νέες οδηγίες είναι οι εξής
– πιο δραστικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη μείωση της χοληστερίνης και καλύτερη αναγνώριση των ατόμων με υψηλό κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή
– χρήση του λιποπρωτεϊνικού προφίλ σαν πρώτο τεστ για υψηλή χοληστερίνη
– νέα κατώτατα επίπεδα για τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL – καλή χοληστερίνη) τα οποία αποτελούν παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιοπαθειών. Η HDL λοιπόν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60mg/dL.
– μία νέα σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής (Therapeutic Lifestyle Changes) που έχουν καλύτερα αποτελέσματα στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης.
– καλύτερη προσέγγιση σε μία ομάδα παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων οι οποίοι όταν συνυπάρχουν ονομάζονται ‘μεταβολικό σύνδρομο’.
– αυξημένη προσοχή στη θεραπεία των υψηλών τριγλυκεριδίων
Οι νέες αυτές οδηγίες αναμένεται να ανεβάσουν κατά πολύ τον αριθμό των Αμερικανών που ακολουθούν κάποια αγωγή για υψηλή χοληστερίνη, αυξάνοντας των αριθμό των ατόμων που ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφική αγωγή από 52 σε περίπου 65 εκατομμύρια. Παράλληλα ο αριθμός των ατόμων που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, για τη ρύθμιση της χοληστερίνης, αναμένεται να αυξηθεί από τα 13 στα περίπου 36 εκατομμύρια.
Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρδιοπαθειών, πολύ συχνά δεν αναγνωρίζονται ως άτομα υψηλού κινδύνου και επομένως δεν ακολουθούν την ανάλογη απαιτούμενη αγωγή. Από τελευταίες έρευνες όμως φαίνεται καθαρά ότι η μείωση των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL – κακή χοληστερίνη-), μπορεί να μειώσει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο μέχρι και 40%. Για αυτό ακριβώς το λόγο, βασική προτεραιότητα στις νέες οδηγίες αποτελεί η μείωση της LDL χοληστερίνης.
Οι βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για την καλύτερη αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης, περιλαμβάνουν τη μείωση του σωματικού βάρους και τη διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την καθιέρωση σωστών διατροφικών συνηθειών.
Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, τα συνολικά λιπαρά μπορούν να αντιπροσωπεύουν το 25-35% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας. Τα κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να ξεπερνούν το 7%, τα πολυακόρεστα το 10% και τα μονοακόρεστα το 20%. Οι υδατάνθρακες πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 50-60% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας και οι πρωτεΐνες το 15% περίπου. Απαιτούνται 20-30 γραμμάρια διαιτητικών ινών (φυτικές ίνες) ημερησίως, ενώ η συνολική ημερήσια πρόσληψη χοληστερίνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200mg.
Ενα τέτοιο μοντέλο διατροφής που προτείνεται από τους κορυφαίους ειδικούς των ΗΠΑ συγκλίνει απόλυτα με τις αρχές της Παραδοσιακής Μεσογειακής (Ελληνικής) Διατροφής η οποία βασίζεται στην κατανάλωση αδρά επεξεργασμένων δημητριακών με παράλληλη χαμηλή κατανάλωση σε ζωικά λίπη και κόκκινο κρέας. Φυσικά, βασικό προστιθέμενο λίπος αποτελεί το ελαιόλαδο το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη.
Διαβάστε επίσης
- Μπορεί το μανιτάρι Κόρντισεπς να καταπολεμήσει την χοληστερόλη;
- Χοληστερίνη: Δεν είναι πάντα κακή
- Έχω χοληστερίνη. Τι να τρώω και τι όχι;
- Αυξημένες τρανσαμινάσες. Τι μπορεί να σημαίνουν;
- Χαμηλή χοληστερίνη. Είναι αρκετό;
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.