Ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα μπορούν ν΄αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των φωνητικών χορδών η οποία επιφέρει απώλεια της ικανότητας της φυσικής ομιλίας, μετά από μια νέα θεραπευτική αγωγή που δεν περιλαμβάνει εγχείρηση, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ογκολογίας Τζον Χόπκινς.
Η νέα θεραπευτική προσέγγιση είναι σχετικά απλή: ο καρκίνος βομβαρδίζεται με ακτινοβολία και με χημειοθεραπευτικά φάρμακα ταυτόχρονα. Κατά το παρελθόν, η συνήθης πρακτική ήταν η χημειοθεραπεία να προηγείται της ακτινοβολίας.
Η μελέτη έγινε σε 547 ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα σε προχωρημένο στάδιο. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες: η πρώτη ομάδα έλαβε χημειοθεραπεία και μετά ακτινοβολία, η δεύτερη χημειοθεραπεία και ακτινοβολία ταυτόχρονα και η τρίτη μόνο ακτινοβολία.
Δύο χρόνια μετά, στην εγχείριση κατέφυγε μόλις το 12% των ασθενών της ομάδας που έλαβε τη διπλή θεραπεία ταυτόχρονα, το 26% αυτών που έλαβαν τη διαδοχική θεραπευτική αγωγή και 31% αυτών που έλαβαν μόνο ακτινοβολία.
‘Αυτή είναι η αγωγή που πρόκειται να καθιερωθεί τώρα’ τόνισε η Αρλίν Φοραστιέρ, καθηγήτρια στο Κέντρο Ογκολογίας Τζον Χόπκινς, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας.
O καρκίνος του λάρυγγα προσβάλλει 10.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο, ενώ προκαλεί το θάνατο σε 4.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η θεραπεία εκλογής μέχρι σήμερα ήταν η αφαίρεση των φωνητικών χορδών. Οι ασθενείς στη συνέχεια, ήταν δυνατόν να ανασαίνουν μέσω μιας οπής στον τράχηλο. Η κολύμβηση και άλλες δραστηριότητες θεωρούνταν αδύνατες και οι περισσότεροι ασθενείς έπρεπε να μαθαίνουν να μιλούν μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής που συνέθετε τη φωνή.
‘Πριν από 10 χρόνια, όλοι αυτοί οι ασθενείς έχαναν το λάρυγγά τους, ενώ σήμερα μόλις το 15% των καρκινοπαθών αυτών χρειάζεται να το υποστούν’, κατέληξε η Δρ Φοραστιέρ, τονίζοντας ότι η μελέτη του Τζον Χόπκινς είναι η πρώτη που εστιάζεται στους καπνιστές, οι οποίοι είναι κυρίως τα θύματα του καρκίνου του λάρυγγα.
Διαβάστε επίσης
- Στεφανιαία νόσος – πρόληψη και αντιμετώπιση
- Κόψτε το τσιγάρο χωρίς να πάρετε κιλά
- Ηπατίτιδες Α, Β, C: Διαφορές και αντιμετώπιση
- Χωρίς χειρουργεία το “Σωτηρία”, ξεκινά το νοσοκομείο Χαϊδαρίου
- Κρατούμενοι Κορυδαλλού: με ή χωρίς δικαίωμα στην Υγεία;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.