O εγκέφαλος συνεχίζει την ανάπτυξή του ακόμη και μετά τη μέση ηλικία, χρονική περίοδο που άλλοι ιστοί του σώματος έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών νόσων, όπως η νόσος Αlzheimer. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που διοργανώθηκε από το Νοσοκομείο του ‘Central Veterans’ του ’ρκανσας και δημοσιεύθηκε στο ‘Archives of General Psychiatry’.
Στη μελέτη, στην οποία πήραν μέρος 70 υγιείς ενήλικες, με εύρος ηλικιών μεταξύ 19 και 76 ετών, αποδείχθηκε ότι ο όγκος του εγκεφάλου, συνεχίζει και αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 50 περίπου ετών. Η μέχρι σήμερα εντύπωση ήταν ότι ο εγκέφαλος σταματάει την ανάπτυξή του μετά την ηλικία των είκοσι ετών.
Πιο συγκεκριμένα, από τα τμήματα του εγκεφάλου, εκείνα που συνεχίζουν να αναπτύσσονται, είναι το πρόσθιο τμήμα και οι κροταφικοί λοβοί. ‘Είναι οι λοβοί εκείνοι που μας κάνουν ανθρώπους’ δήλωσε ο Δρ George Bartzokis, υπεύθυνος της έρευνας.
‘Ορισμένα σημεία του εγκεφάλου μοιάζουν ως προς τον τρόπο ανάπτυξης με το μυικό ιστό’ συνεχίζει ο ίδιος ερευνητής, τονίζοντας ότι το παραπάνω εύρημα, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό στην κατανόηση και στην πρόληψη ενός ευρέος φάσματος εγκεφαλικών παθήσεων, που εκτείνεται από τη σχιζοφρένεια ως το Αlzheimer.
Διαβάστε επίσης
- Βασικές ερωτοαπαντήσεις για την επιληψία
- Ο εγκέφαλος του ταξιτζή
- Ο εγκέφαλος αγαπάει τις εκπλήξεις
- Η κρίσιμη καμπή των σαράντα
- Ο εγκέφαλος ‘βλέπει’
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.