Ηλιος με δόντια για το παιδικό δέρμα

Ηλιος με δόντια για το παιδικό δέρμαΑυξάνεται με ρυθμούς της τάξης του 46% το χρόνο, συχνότητα μεγαλύτερη από κάθε νεοπλασία (με εξαίρεση τoν καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες). Ο λόγος για το κακόηθες μελάνωμα, έναν επιθετικό δερματικό καρκίνο, του οποίου οι αιτίες για την εμφάνιση, εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Σήμερα, 14 Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του μελανώματος και το κυριότερο, αρχή του καλοκαιριού, καλούμαστε να αναλογιστούμε τους κινδύνους και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, καθώς, σύμφωνα με τις εκθέσεις των ειδικών, οι βλάβες στο δέρμα που προδιαθέτουν για την εμφάνιση μελανώματος αργότερα κατά την ενήλικο ζωή, έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία.

Ο ήλιος και ειδικά ο Ελληνικός ήλιος έχει πάψει τα τελευταία χρόνια να αποτελεί το σύμβολο των διακοπών και δείχνει τα δόντια του. Ο λόγος είναι ότι η συχνότητα εμφάνισης του μελανώματος, αυξάνεται ευθέως ανάλογα με την μείωση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

Το ανοικτόχρωμο δέρμα, η παρατετάμενη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εργασίας, η ύπαρξη πολλαπλών ‘ελιών’ στο δέρμα, το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και η υψηλή κοινωνικο-οικονομική θέση, προδιαθέτουν για την εμφάνιση μελανώματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας και το φυλλάδιο που εξεδώθει με τη χορηγία των Εργαστηρίων Avene, ο κυριότερος προδιαθεσικός παράγοντας είναι η παρατεταμένη έκθεση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, πάνω από 60% των Ελλήνων, αναφέρουν πολλαπλά εγκαύματα από ηλιοθεραπεία κατά την παιδική τους ηλικία. Υπολογίζεται δε, ότι το 50-80% αυτών των βλαβών, μπορεί να προδιαθέσουν για μελλοντική εμφάνιση μελανώματος.

Προφυλάξεις

Ετσι, στα προφυλακτικά μέτρα περιλαμβάνονται:

Η αποφυγή έκθεσης του παιδιού στον ήλιο τις ώρες που οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες, δηλαδή μεταξύ 11 και 3 το μεσημέρι.

Η χρησιμοποίηση αντηλιακών με δείκτη προστασίας πάνω από 20 και η τοποθέτησή του στο παιδικό δέρμα ανά 2ωρο.

Σωστή κάλυψη του δέρματος και των ματιών, με καλά γυαλιά, καπέλο και σκουρόχρωμα ρούχα.

Οι γονείς, θα πρέπει να λάβουν υπόψην τους ότι οι ομπρέλες δεν προστατεύουν πλήρως και ότι ο όρος ‘ολική προστασία’ που αναγράφεται σε πολλά αντιηλιακά, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Η σωστή χρησιμοποίηση του αντιηλιακού δεν αποτελεί αφορμή για πιο παρατεταμένη έκθεση του παιδιού στον ήλιο.

Δωρεάν εξέταση

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω πράξη και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στην αξία της αυτοεξέτασης, οι Ελληνες δερματολόγοι εξετάζουν σήμερα δωρεάν στα εξωτερικά Ιατρεία, όσους έχουν δερματολογικές βλάβες που προσομοιάζουν με μελάνωμα.

Διαβάστε επίσης