‘Τη Γη δεν την κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας, αλλά τη δανειστήκαμε για λίγο από τα παιδιά μας’. Αυτός ο όμορφος κανόνας ωστόσο, σπάνια συνοδεύεται από την ανάλογη πράξη. Ο άνθρωπος αυτοκαταστρέφεται και αυτή του η τάση, δυστυχώς, πλήττει κυρίως τα παιδιά του. Η ραδιενέργεια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Και σήμερα, δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση στο περιοδικό ‘ Proceedings of the Royal Society: Biological Sciences’, τα παιδιά που γεννήθηκαν στην περιοχή μετά το 1986, παρουσιάζουν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, σημάδι ότι η ραδιενέργεια έχει επηρεάσει και το DNA των επόμενων γενεών.
Επιστήμονες από την Ουκρανία και το Ισραήλ εξέτασαν το γενετικό υλικό των παιδιών των καθαριστών, εκείνων δηλαδή των ανθρώπων που μπήκαν αργότερα για να καθαρίσουν τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα και είναι πιθανόν να εκτέθηκαν σε οξείες και χρόνιες μορφές ραδιενέργειας.
Με τη χρησιμοποίηση των νέων τεχνικών ανίχνευσης του DΝΑ εξετάστηκαν όλα τα παιδιά, των οποίων η σύλληψη έγινε μετά το πυρηνικό ατύχημα. Τα δείγματα του γενετικού υλικού των παιδιών των οποίων η σύλληψη έγινε πριν το πυρηνικό ατύχημα, χρησίμεψαν ως δείγματα ελέγχου.
Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά, καθώς κατέδειξαν την αύξηση κατά επτά φορές, της εμφάνισης καινούργιων μορφών γενετικών αλληλουχιών στα παιδιά της πρώτης ομάδας. Μάλιστα, οι μεταβολές αυτές, συσχετίστηκαν με τον χρόνο ενασχόλησης των καθαριστών στο εργοστάσιο και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έκθεση στη ραδιενέργεια και τη σύλληψη του παιδιού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ‘οι χαμηλές δόσεις ραδιενέργειας μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλές μεταβολές στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Μάλιστα το πιο σημαντικό ίσως πρόβλημα είναι αυτό της εσωτερικής ακτινοβολίας’ (η ύπαρξη μικρών εσωτερικών ραδιενεργών πηγών οι οποίες προκαλούν συνεχή βομβαρδισμό του DNA με ακτινοβολία).
Για την ιστορία, το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, συνέβει τον Απρίλιο του 1986, σκοτώνοντας ακαριαία 30 ανθρώπους, ενώ περίπου 15.000 άνθρωποι πέθαναν και 50.000 έμειναν ανάπηροι κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του εργοστασίου μετά την έκρηξη.
Διαβάστε επίσης
- Υποτιμήθηκαν οι επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ θεωρεί βρετανός ειδικός
- Μήνυση για τις συνέπειες από το Τσερνόμπιλ
- Τσερνομπίλ: Το τέλος ενός εφιάλτη
- Σταματά οριστικά η λειτουργία του Τσέρνομπιλ
- Greenpeace: ‘Χαστούκι στα θύματα του Τσέρνομπιλ’
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.