Oι εμπλουτισμένοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία χυμοί φρούτων, όταν χορηγούνται σε μεγάλες ποσότητες στα μικρά παιδιά, μπορούν να προκαλέσουν, σε μακροχρόνια βάση, προβλήματα στην υγεία τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας και δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του έγκυρου ‘Pediatrics’.
Συγκεκριμένα, προβλήματα όπως η εμφάνιση τερηδόνας, παιδικής παχυσαρκίας, διάρροιας και κοιλιακών πόνων, συνοδεύουν αρκετά συχνά την υπερκατανάλωση φρουτοχυμών.
Οταν μάλιστα οι συγκεκριμένοι χυμοί, δίνονται σε τέτοιες ποσότητες ώστε να υποκαθιστούν το βρεφικό γάλα, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι η εμφάνιση υποσιτισμού στα βρέφη.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιτροπής που δημιουργήθηκε για να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, οι φρουτοχυμοί δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, λίπους, φυτικών ινών και βιταμινών άλλων από τη βιταμίνη C.
Ακόμη και εάν είναι εμπλουτισμένοι σε ασβέστιο, δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν το γάλα. Εχουν πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γεγονός που συντελεί στην παχυσαρκία και στην εμφάνιση τερηδόνας.
Ακόμη μη παστεριωμένοι χυμοί είναι δυνατόν να περιέχουν βακτηρίδια, τα οποία μπορεί να βλάψουν την υγεία του παιδιού.
Αυτές οι οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας ήρθαν ως αποτέλεσμα της επιδημιολογικής διαπίστωσης ότι, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, αν και αποτελούν το 18% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, καταναλώνουν το 28% των συνολικών χυμών.
Διαβάστε επίσης
- Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση
- Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο για άνοια
- Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος ενοχοποιείται για ανάπτυξη καρκίνου
- Η υπερβολική λήψη σιδήρου σχετίζεται με εντερικές λοιμώξεις
- ΕΦΕΤ: Με προσοχή η κατανάλωση του Red Bull
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.