Ενα από τα μηνύματα τα οποία δημιουργούν μια αίσθηση ματαιότητας στους καπνιστές και λειτουργούν αρνητικά στην διάθεσή τους να κόψουν το τσιγάρο είναι και αυτό που αναφέρεται στα πολλά χρόνια που χρειάζεται ο οργανισμός, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, για να απαλλαγεί από τις συνέπειες του καπνού. Αυτή η άποψη όμως έρχεται να αμφισβητηθεί έντονα από τα αποτελέσματα μεγάλης Καναδικής έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος Μαΐου του ‘Journal of the American College of Cardiology’, σύμφωνα με την οποία, η συμπεριφορά της καρδιάς και των αγγείων πρώην καπνιστών που είχαν διακόψει το κάπνισμα για 2 χρόνια, είναι ουσιαστικά η ίδια με τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων οργάνων των μη καπνιστών.
Μέχρι σήμερα, οι απόψεις σχετικά με τους καπνιστές είχαν
τέσσερις μεγάλους άξονες:
Ο καπνιστής χάνει χρόνια ζωής, ο αριθμός των οποίων, είναι ανάλογος
με τον αριθμό των τσιγάρων και τη διάρκεια καπνίσματος.Το τσιγάρο
προκαλεί καρκινογένεση και βλάπτει κυρίως το κυκλοφορικό
σύστημα και το αναπνευστικό
σύστημα.
Ο καπνιστής βλάπτει τους συνθρώπους του και τέλος, ο πρώην καπνιστής χρειάζεται τόσα χρόνια για να απαλλαγεί από τις παρενέργειες του καπνού, όσα και τα χρόνια που κάπνιζε. Αυτή η τελευταία άποψη ανατρέπεται από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας.
Στη μελέτη, η οποία έγινε από το Κέντρο Επιστημών Υγείας στο Οντάριο, μελετήθηκαν τα δεδομένα 6.700 ασθενών, που μετείχαν στις κλινικές δοκιμές για την ‘Πρόληψη και την Παρέμβαση στην Ανεπάρκεια της Αρ. Κοιλίας’.
Ο Δρ. Neville Suskin και οι συνεργάτες του συνέκριναν την υγεία, τεσσάρων ομάδων ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα: των καπνιστών, των πρώην καπνιστών που εγκατέλειψαν πριν από διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων, των πρώην καπνιστών που εγκατέλειψαν πριν από διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων και των μη-καπνιστών.
Τα αποτελέσματα που προκάλεσαν έκπληξη, ήταν ότι η επίπτωση του εμφράγματος, της υποτροπιάζουσας καρδιακής ανεπάρκειας και το ποσοστό θνητότητας, ήταν παρόμοιο ανάμεσα στις ομάδες των πρώην καπνιστών και των μη-καπνιστών, ακόμη και μετά τη στατιστική εξομοίωση των ομάδων, ως προς τις ηλικίες και τη σοβαρότητα της κλινικής κατάστασης.
Ακόμη, αυτές οι ομάδες έδειξαν 30% μικρότερη θνησιμότητα, συγκριτικά με την ομάδα των καπνιστών, ποσοστό που συγκρίνεται με αυτό που επιτυγχάνεται με τη δραστική θεραπεία με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου και του β-blockers.
Oπως δηλώνει ο Δρ. Suskin ‘η διακοπή του καπνίσματος, ακόμη και σε ασθενείς που έχουν ήδη εγκατεστημένη σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, ισοδυναμεί με τη χρήση των πιο ισχυρών φαρμακευτικών θεραπειών και παρατείνει την επιβίωση’.
Συμπληρώνοντας, οι Δρ. James Lightwood, Kirsten E. Fleischmann και Stanton A. Glantz, από το Πανεπιστήμιο του San Francisco, δηλώνουν ότι ‘οι καρδιολόγοι θα πρέπει, σε οποιοδήποτε στάδιο, να δίνουν την ίδια έμφαση στη διακοπή του καπνίσματος, με τη συνταγογράφηση φαρμάκων’.
Διαβάστε επίσης
- Η απαγόρευση του καπνίσματος βοηθά τους καπνιστές
- Εντός του Ιουλίου η ολοκλήρωση των μέτρων κατά του καπνίσματος
- Δεν πείθονται οι Ελληνες για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος
- Το box office του καπνίσματος
- Αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος από το υπουργείο Υγείας
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.