Τα ‘γιατί’ και ‘πώς’ της ανθρώπινης εξέλιξης κατέχουν, από την εποχή του Δαρβίνου, την πρώτη θέση στην επιστημονική περιέργεια. Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος έδωσε νέες διαστάσεις σ’ αυτήν την έρευνα και για πρώτη φορά δημιούργησε τις προϋποθέσεις, για ακριβείς και ρεαλιστικές απαντήσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη στη διάθεσή μας και επιβεβαιώνουν τις υποψίες μας: ο εγκέφαλος είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον άνθρωπο και στα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά. Οπως ανακοινώθηκε στο Εδιμβούργο, στην Ετήσια Συνάντηση των Επιστημόνων που ασχολούνται με το γονιδίωμα, η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι αυτή που μας ξεχωρίζει από τους χιμπατζήδες και τα άλλα μέλη της ‘οικογένειάς’ μας.
Οπως εξηγεί ο Δρ Svante Paabo του Ινστιτούτου Max Planck, που εδράζεται στην Γερμανία και ασχολείται με την εξέλιξη του ανθρώπου, μετά από μελέτη 3 εκατομμυρίων διαφορετικών θέσεων του γονιδιώματος του ανθρώπου και σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες θέσεις του γονιδιώματος του χιμπατζή, οι διαφορές που βρέθηκαν είναι ελάχιστες: μόλις το 1,3% των γονιδιακών θέσεων διαφέρει.
Οι επιστήμονες μελέτησαν παράλληλα και τα επίπεδα της γονιδιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, στο ήπαρ και στο αίμα, ανάμεσα στον άνθρωπο, στο χιμπατζή και σε έναν πιο μακρινό συγγενή, τον πίθηκο ρέζους μακάκους.
Τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά: η γονιδιακή δραστηριότητα στο ήπαρ και στο αίμα, ανάμεσα στον άνθρωπο και στο χιμπατζή είναι παρόμοια, με τον ρέζους μακάκους να παρουσιάζει κάποιες μικρές διαφορές.
Ωστόσο, ο εγκέφαλος παρουσιάζει σημαντικές διαφορές: ουσιαστικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η γονιδιακή δραστηριότητα ανάμεσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου και αυτόν του χιμπατζή, παρουσιάζει διαμετρικές διαφορές, με τον άνθρωπο να έχει επιταχύνει σημαντικά τη δραστηριοποίηση των γονιδίων του.
Από την άλλη πλευρά, η Δρ. Sue Povey, από το University College του Λονδίνου, δηλώνει ότι “ο γονιδιακός χάρτης των θηλαστικώς είναι τόσο παρόμοιος, ώστε να είναι δύσκολο να εξηγηθεί πώς αυτή η ομοιότητα, παρήγαγε τόσες διαφορές”.
‘Θέλω να γνωρίζω τι με κάνει άνθρωπο’ δηλώνει ο Δρ Paabo. Kαι καταλήγει ότι ‘είμαι σίγουρος, ότι ο εγκέφαλος είναι το σημείο στο οποίο κρύβονται τα μυστικά της διαφοροποίησης’.
Διαβάστε επίσης
- Εκανε πίσω η Roche στη Βραζιλία
- Κορίτσια με αρσενικό μυαλό
- Νοσοκόμα κατηγορείται ότι έκανε ευθανασία σε ασθενείς
- Ο ύπνος θρέφει… το μυαλό!
- Λιγότερες θερμίδες για να σώσεις το μυαλό σου
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.