Οι ασθενείς ή οι συγγενείς που απειλούν το γιατρό τους με αρνητική δημοσιότητα ή με δικαστική προσφυγή, μπορούν να επηρεάσουν τη στάση του απέναντί τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας που έγινε στη Σκανδιναβία και δημοσιεύεται στο έγκυρο περιοδικό “Lancet”, σύμφωνα με την οποία, οι μισοί περίπου ιατροί, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοια συμπεριφορά από το περιβάλλον του ασθενούς, επιλέγουν να τηρήσουν μια αμυντική στάση.
Πιο συγκεκριμένα, από τους 1000 Νορβηγούς ιατρούς που εξετάστηκαν, το 59% είχε απειληθεί και για το 47% είχαν συμπληρωθεί αρνητικές αναφορές. παράπονα ή αιτήσεις για δικαστική έρευνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 57% των ιατρών επέλεξε μια αμυντική στάση, όταν είχε να αντιμετωπίσει ασθενή με πονοκέφαλο και επιθετικούς συγγενείς. Η αμυντική αυτή στάση χαρακτηρίστηκε κυρίως, από τη συνταγογράφηση περισσότερων διαγνωστικών εξετάσεων από ότι συνήθως και την επιλογή πιο “επιθετικής” θεραπείας.
Αντίθετα, το ποσοστό των ιατρών που επέλεξε τέτοιου είδους αμυντική ιατρική, όταν το περιβάλλον του ασθενούς ήταν φιλικό, ήταν μόλις 25%. Οταν ο ασθενής παρουσιαζόταν με θωρακικό πόνο, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 44% και 30%.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, Δρ. IvarSonbo Kristiansen του Πανεπιστημίου της Βόρειας Δανίας, “σε ένα σύστημα Υγείας, που στηρίζεται στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς και τα νοσοκομεία, ο επηρεασμός του νοσηλευτικού προσωπικού από τον ασθενή ή το περιβάλλον του είναι εφικτός και μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπη χρησιμοποίηση ενός μεγάλου αριθμού εξετάσεων”.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.