Ο,τιδήποτε ευχάριστο, που έρχεται απρόσμενα να ‘ταράξει’ την καθημερινότητα, μπορεί να μας χαλαρώσει και να φέρει το χαμόγελο στο πρόσωπό μας. Ετσι μία τρέλα της στιγμής, μία ξαφνική συνάντηση, ή μία απρόσμενη εκδρομή, είναι καταστάσεις που διεγείρουν τα κέντρα ‘ηδονής’ στον εγκέφαλο, όπου υπάρχει ένα ‘σύστημα ανταμοιβής’. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στις ΗΠΑ, τα κέντρα αυτά του εγκεφάλου διεγείρονται ευχάριστα από παρόμοιες καταστάσεις και ανταμοίβουν. Με τη λειτουργία αυτών των κέντρων σχετίζεται και το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να ζήσουν μία ήρεμη ζωή, χωρίς αναταράξεις, ενώ άλλοι ψάχνουν την περιπέτεια και το απρόσμενο. Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, από το Δρ Gregory S. Berns και δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου, του επιστημονικού περιοδικού Journal of Neuroscience.
Κατά τη διάρκεια του πειραμάτος, σταγόνες νερού και χυμών χορηγήθηκαν στους εθελοντές, άλλοτε σε τακτά και άλλοτε σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα. Με έκπληξη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν ήταν τόσο η διαφορά στη γεύση η αιτία που προκαλούσε διέγερση των κέντρων “ηδονής” του εγκεφάλου, όσο το ακανόνιστο της χορήγησης.
Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι μετά το τέλος της μελέτης, τα 2/3 δήλωσαν ότι προτιμούν τη γεύση του χυμού από το νερό, αυτή η προτίμηση δεν αντικατοπτρίστηκε σε μια ανάλογη διέγερση του εγκεφάλου. Αντίθετα, η πλειονότητα των εθελοντών, έδειξε μια σημαντική εγκεφαλική διέγερση, όταν το γευστικό ερέθισμα ερχόταν απρόσμενα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δραστηριότητα των κέντρων ηδονής του εγκεφάλου σχετίζεται με την προσωπικότητα των ανθρώπων. Μάλιστα, οι άνθρωποι που αγαπούν την περιπέτεια, φαίνεται ότι παρουσιάζουν εντονότερη δραστηριότητα αυτών των κέντρων, από τους ανθρώπους που αποζητούν τη σταθερότητα.
Σύμφωνα με το Δρ Berns ‘είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος ανταμοίβει την ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως είναι το φαγητό, το νερό ή το σεξ. Φαίνεται ότι η αγάπη του εγκεφάλου για τις εκπλήξεις, έχει συντελέσει στην εξέλιξη, γιατί δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες εγρήγορσης, που επιτρέπουν την κατάλληλη αντίδραση σε επείγουσες καταστάσεις’.
Διαβάστε επίσης
- Βασικές ερωτοαπαντήσεις για την επιληψία
- O εγκέφαλος μεγαλώνει και μετά τα σαράντα
- Ο εγκέφαλος του ταξιτζή
- Ο εγκέφαλος ‘βλέπει’
- Εγκέφαλος
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.