Ο πρωταθλητισμός είναι θέμα σκληρής προπόνησης ή τελικά τα γονίδια παίζουν τον καθοριστικό ρόλο; Μήπως για κάποιους αθλητές τα ρεκόρ είναι πιο εύκολα; Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα προσπάθησαν να δώσουν ο Κενυάτης πρωταθλητής και 2 φορές Ολυμπιονίκης Kipchoge Keino και ο Δρ. Stephen Jay Gould ένας λευκός Αμερικανός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Αυτό που προκάλεσε τις δύο αυτές διακεκριμένες προσωπικότητες ήταν ο “επιστημονικός αθλητικός ρατσισμός” ο οποίος είναι διάχυτος στην αμερικάνικη κοινή γνώμη, καθώς σύμφωνα με τα αποτέλεσμα έρευνας, το 50% των Αμερικανών πιστεύει ότι η αθλητική ικανότητα είναι αποκλειστικά γονιδιακό θέμα. Μιλώντας εναντίον αυτής της αντίληψης, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι η αθλητική διάκριση είναι ζήτημα σκληρής προπόνησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων, παρά φυλετικό ζήτημα.
Το γεγονός ότι κυριαρχούν την τελευταία δεκαετία, οι Αφρο-αμερικανοί στους δρόμους ταχύτητας και οι Αφρικανοί στους δρόμους αντοχής, έχει εγείρει την επιστημονική περιέργεια. Οι γνωστές μέχρι σήμερα διαφορές στον τύπο του μυϊκού ιστού, δεν φαίνεται να δικαιολογούν απόλυτα αυτές τις επιδόσεις.
Με την πρόσφατη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο κύριος παράγοντας που παίζει ρόλο στις επιδόσεις, είναι ο γονιδιακός. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι η αντίληψη αυτή έχει περάσει και στην κοινή γνώμη.
Οπως έδειξε η μελέτη, το 59% από 1200 Αμερικάνους, ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών, απάντησε ότι οι Αφρικανοί, πρέπει να έχουν ένα είδος “γονιδίου ταχύτητας” για να κερδίζουν με τέτοια συχνότητα τους αγώνες και το 43% ότι οι ορισμένες φυλές παρουσιάζουν αθλητικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες.
Ο Δρ. Stephen Jay Gould, φιλόσοφος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard τόνισε ότι “υπάρχει τόσο μικρή διαφορά ανάμεσα στις διάφορες ανθρώπινες φυλές, ώστε είναι τουλάχιστον λυπηρό, να υποστηρίζουμε ότι οι Αφρικανοί, για παράδειγμα, είναι λόγω φυλής, καλύτεροι στα αθλήματα από τους άλλους”.
Ο καθηγητής στήριξε τα επιχειρήματά του στον υπερβολικά μικρό αριθμό των ανθρωπίνων γονιδίων (μόλις 30.000), γεγονός που αποδεικνύει ότι χρειάζεται μια συνδυασμένη γονιδιακή λειτουργία για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό αθλητικό αποτέλεσμα.
“Θα πρέπει περισσότερο να ψάξουμε σε παράγοντες όπως είναι οι κοινωνικοί, οι περιβαλλοντικοί και οι βιολογικοί, παρά στην ύπαρξη κάποιου γονιδίου ταχύτητας” κατέληξε.
Ο δις ολυμπιονίκης Κενυάτης πρωταθλητής Kipchoge Keino συμπλήρωσε λέγοντας “Είμαστε όλοι ίδιοι και τα ρεκόρ είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα σκληρής σωματικής και διανοητικής προετοιμασίας”.
Και ο αθλητής κατέληξε ότι “οι υπεραπλουστεύσεις αυτού του είδους, αποτελούν ρατσιστική διάκριση και προσβολή για όλους αυτούς που αγωνίζονται σκληρά για το καλύτερο”.
Διαβάστε επίσης
- Κληρονομικότητα και λοιμώξεις
- Η διπλή ζωή του χρωμοσώματος Χ
- Τα Φασόλια του Mendel, Εμείς, η Ιατρική και τα Γονίδια!
- Τα γονίδια της τεμπελιάς
- Το μυστικό της μακροβιότητας στα…γονίδια
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.