Τα ποσοστά νοθείας στο χύμα παγωτό κυμαίνονται μεταξύ 15 και 20%, σε αντίθεση με το παγωτό βιομηχανικής παραγωγής όπου δεν παρουσιάστηκαν ανάλογα περιστατικά. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες, που παρουσιάστηκαν κατά το μήνα Μάρτιο.
Το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει πως η κατανάλωση “ανωνύμου” παγωτού από βιοτεχνίες και εργαστήρια ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή ενώ οι ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση εντοπισμού ακόμα και σοβαρών παραβάσεων δεν αποτρέπουν μια πιθανή επανάληψη.
Ετσι στα “ανώνυμα” προϊόντα την ευθύνη παίρνει ο ίδιος ο καταναλωτής αφού οι κρατικοί έλεγχοι δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς όλους τους παραγωγούς και τους προμηθευτές.
Σχετικά με τα παιδιά η κατανάλωση παγωτού πρέπει να είναι ελεγχόμενη γιατί τα πρόσθετα, τα κορεσμένα λιπαρά και η καφεΐνη που περιέχει η σοκολάτα των παγωτών μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό.
Το ΙΝΚΑ συνιστά να μην καταναλώνεται παγωτό που έχει αποψυχθεί και παραμείνει εκτός ψυγείου πάνω από 30 λεπτά ακόμα και εάν έχει ξανακαταψυχθεί. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό ως εξής: τα παγωτά που έλιωσαν και ξαναμπήκαν στην κατάψυξη έχουν ελλατωθεί ως προς τον όγκο τους και παρουσιάζουν κενά στη συσκευασία τους.
Διαβάστε επίσης
- Διαλέγοντας παγωτό
- Γρανίτα: Δροσιστική και light
- Πόσο γιαούρτι είναι το «fro yo» σου;
- Προσοχή στα δαγκώματα των μικρών μας φίλων
- Το εμφιαλωμένο νερό χρειάζεται προσοχή
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.