Φάρμακο κατά του καπνίσματος που θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελλάδα, δοκιμάστηκε από το Ειδικό Κέντρο Διακοπής του Καπνίσματος και δίνει βάσιμες ελπίδες ότι με την ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες, μπορεί να νικήσει την εξάρτηση από την νικοτίνη. Πρόκειται για το Zyban, που κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο χωρίς να υποκαθιστά την νικοτίνη, θεωρείται ότι δρα αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης, ενώ παράλληλα επιδρά και στους αδρενεργικούς υποδοχείς του εγκεφάλου. Οι ντοπαμινεργικές και οι αδρενεργικές οδοί του εγκεφάλου, εμπλέκονται στον εθισμό που προκαλεί η νικοτίνη.
Σε επικοινωνία που είχαμε με την κ. Δήμα, Κοινωνική Λειτουργό του Ειδικού Κέντρου Διακοπής του Καπνίσματος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο μας ανέφερε ότι η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε 40 άτομα – καπνιστές, που αφού συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, των 8 με 10 ατόμων.
Στην πρώτη ομάδα υπήρχαν άτομα που θα έπαιρναν μόνο την συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, στην δεύτερη ομάδα εκτός από τα φάρμακα υπήρχε και πρόγραμμα ειδικής ψυχοθεραπείας, στην τρίτη ομάδα η φαρμακευτική αγωγή συνοδευόταν από απλή ψυχολογική υποστήριξη, ενώ στην τελευταία ομάδα δεν υπήρχε καμιά φαρμακευτική αγωγή παρά μόνο συμμετοχή στο πρόγραμμα ειδικής ψυχοθεραπείας.
Τον πρώτο μήνα η ψυχολογική υποστήριξη συμπεριελάμβανε μία συνεδρία την εβδομάδα με ειδικούς ψυχολόγους, ενώ στη συνέχεια οι συναντήσεις γίνονταν κάθε τρείς εβδομάδες. Η φαρμακευτική αγωγή διήρκεσε 4,5 μήνες, ενώ μετά το τέλος της, υπήρξαν ακόμη δύο συναντήσεις των συμμετεχόντων με τους ψυχολόγους.
Η κ. Δήμα μας ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του συνδυασμού φαρμακευτικής αγωγής και ειδικής ψυχοθεραπείας ήταν εντυπωσιακά καθώς το 89% των καπνιστών, έχουν διακόψει το κάπνισμα, ενώ η φαρμακευτική αγωγή χωρίς ψυχολογική υποστήριξη βοήθησε στη διακοπή του καπνίσματος το 54,5% περίπου των συμμετεχόντων.
Από τα άτομα που δεν πήραν το φάρμακο αλλά συμμετείχαν στο πρόγραμμα ειδικής ψυχοθεραπείας το 38% έκοψε το κάπνισμα, ενώ ο συνδυασμός απλής ψυχολογικής υποστήριξης και φαρμακευτικής αγωγής βοήθησε το 57% των καπνιστών.
Διαβάστε επίσης
- Απειλή για τη δημόσια υγεία η νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
- Γιατροί ΕΟΠΥΥ: ΝΑΙ στα γενόσημα, ΟΧΙ στη δραστική ουσία
- Κρήτη: οι γιατροί του Λασιθίου για τα γενόσημα
- Η αλήθεια για τη δραστική ουσία
- Σφοδρή αντίδραση των γιατρών για τη δραστική ουσία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.