Kάθε γυναίκα θα πρέπει να καταλάβει την αξία της αυτοεξέτασης του μαστού, καθώς η εξέταση αυτή αποτελεί τη βάση για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μιας νόσου που εκτιμάται ότι χτυπά κάθε χρόνο στην Ελλάδα 4.500 γυναίκες.
Ο καρκίνος αυτός μπορεί να νικηθεί, όταν υπάρχει σωστή ενημέρωση των γυναικών, τόνισαν ειδικοί επιστήμονες μιλώντας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυνιατρικής, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού μαιευτικής και γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ιωάννου Μπόντη.
Σε δελτίο τύπου που μας απεστάλη από την α’ Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αναφέρονται τα κυριότερα σημεία των ανακοινώσεων που έγιναν στο συνέδριο σχετικά με τον καρκίνο του μαστού:
Ο καρκίνος του μαστού ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στην Ελλάδα μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, γι΄αυτό και η μαστογραφία μετά την ηλικία των 40 χρονών πρέπει να γίνει σκοπός των γυναικών, που θέλουν να προλάβουν τη νόσο, επισήμαναν οι ομιλητές προσθέτοντας ότι είναι πλέον αποδεδειγμένο, πως αν ο όγκος εντοπιστεί στο πρώτο στάδιο και το μέγεθός του δεν ξεπερνά σε διάμετρο το ένα εκατοστό, το 90% των γυναικών ζουν περισσότερο από μία εικοσαετία.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα μόλις το 15% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται στο πρώτο στάδιο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50%.
Πάντως ο καρκίνος του μαστού θεωρείται ότι πλήττει λιγότερο τον ελληνικό γυναικείο πληθυσμό σε σχέση με τους αντίστοιχους πληθυσμούς της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.
Η ίδια χαμηλή συχνότητα συναντάται και στις άλλες μεσογειακές χώρες και οι ειδικοί την αποδίδουν στο οικολογικό περιβάλλον, στη διατροφή και στο μέτριο βιοτικό επίπεδο, καθώς ο καρκίνος του μαστού θεωρείται νόσος του πολιτισμού.
Τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει σημαντικότατες εξελίξεις στην αγωγή κατά του καρκίνου του μαστού, που αφορούν την έγκαιρη διάγνωση, την καλύτερη σταδιοποίηση, τις πιο σύνθετες στρατηγικές θεραπείας και πιο αποτελεσματικούς αντικαρκινικούς παράγοντες.
Παρ΄όλο που εξακολουθεί να είναι δύσκολη η θεραπεία όγκων σε προχωρημένο στάδιο, έχει βελτιωθεί κατά πολύ η δυνατότητα διάγνωσης του καρκίνου του μαστού σε αρχικά στάδια. Η μαστογραφία κατέχει σπουδαία θέση στην πρώιμη ανακάλυψη του όγκου περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο. Η διάγνωση όμως επισφραγίζεται μόνο με την ιστολογική εξέταση.
Οι προοπτικές επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο, που έχει διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο είναι σήμερα σημαντικά μεγαλύτερες από ότι δέκα χρόνια πριν. Η αγωγή κατά του καρκίνου γενικά περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, συχνά δε και τα τρία μαζί ανάλογα με το στάδιο, κατά το οποίο έγινε η διάγνωση και με του στόχους της αγωγής.
Διαβάστε επίσης
- Καπνός και αλκοόλ αιτίες εμφάνισης καρκίνου στο στόμα
- Νέο τεστ για πιο ακριβή διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
- Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού
- Γονίδιο σχετίζεται με μορφή καρκίνου των όρχεων
- Ανώδυνο τεστ για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.