Στη δημοσιότητα έδωσε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Παπαδόπουλος το νέο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται τρόποι και διαδικασίες που με βάση αυτές θα γίνονται στο εξής οι προμήθειες των νοσοκομείων, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των προμηθειών είναι από μέτρια έως απελπιστική.
Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι τα αναλώσιμα υλικά, τα φάρμακα, τα ιατρικά μηχανήματα και ότι άλλο προμηθεύονται τα κρατικά νοσοκομεία ουσιαστικά δεν ελέγχονται, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στο σύστημα των προμηθειών.
Με το νέο σχέδιο νόμου που δόθηκε στους δημοσιογράφους, το υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο να εισάγει σημαντικές καινοτομίες, ώστε η αγορά των υλικών από τα νοσοκομεία να είναι απόλυτα διαφανής και προς το συμφέρον του συστήματος.
Οπως διευκρινίστηκε από τον κ. Παπαδόπουλο,το σχέδιο νόμου δεν είναι οριστικό γι’αυτό θα αποσταλεί σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, με στόχο να γίνει διάλογος και ενδεχομένως ενδιαφέρουσες τροποποιήσεις ώστε να βελτιωθεί εάν αυτό χρειαστεί.
Οι βασικοί άξονες του νέου σχεδίου νόμου έχουν ως εξής: ενιαίες προδιαγραφές για τις εταιρίες που θα πωλούν τα υλικά, περικοπές των χρονοβόρων διαδικασιών, εξασφάλιση καθαρών όρων στους διαγωνισμούς, ενώ σημαντική χαρακτηρίζεται η διάταξη που αναφέρει ότι η αποπληρωμή των προμηθευτών θα γίνεται πλέον μέσω τράπεζας, με στόχο να μην χάνονται μεγάλα κονδύλια από τις καθυστερήσεις και τους τόκους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ρύθμιση που έχει να κάνει με τους διαγωνισμούς καθώς τα κατά τόπους περιφερειακά συστήματα υγείας θα τους εποπτεύουν. Πριν από κάθε διαγωνισμό τα περιφερειακά συστήματα υγείας είναι υποχρεωμένα να κάνουν έρευνα αγοράς ακόμη και μέσω του Ιντερνετ με στόχο να εξασφαλίζεται για το σύστημα η πιο συμφέρουσα τιμή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λείψουν ουσιαστικά και προηγμένης τεχνολογίας υλικά από τα νοσοκομεία.
Διαφορετικό κωδικό θα φέρει επίσης κάθε προϊόν που θα αγοράζεται ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχός του ξεχωριστά. Ετσι, για κάθε υλικό προς νοσοκομειακή χρήση θα μπορούν οι ειδικοί να ανατρέχουν σε συγκεκριμένους κωδικούς ώστε να διαπιστώνονται λάθη ή παραλείψεις όσον αφορά την τιμή αλλά και τη χρηστικότητά του.
Στο εξής και τα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν τα έγγραφα με τις συμβάσεις που “έκλεισαν” με προμηθευτές στο υπουργείο Υγείας. Μαζί με αυτά θα πρέπει να προσκομίζονται και τα τιμολόγια προκειμένου να γίνεται έλεγχος και στον ιδιωτικό τομέα και να μην κατασπαταλώνται χρήματα κυρίως από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων.
Διαβάστε επίσης
- Πανεπιστημιακοί γιατροί κατά διοικητών νοσοκομείων
- Εγκαίνια στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου. Αναβάθμιση νοσοκομείων – προσλήψεις
- 373 δις για την αναβάθμιση των νοσοκομείων
- Ορίστηκαν μάνατζερ νοσοκομείων για Α και Β ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας
- Τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων φθηνότερα στην επαρχία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.