ΘΥΜΩΜΑ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Το θύμωμα αποτελεί το όγκο που αναπτύσσεται στο πρόσθιο μεσοθωράκιο και εξορμάται από τον θύμο αδένα. Αν και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως προσβάλλει άτομα 50-60 ετών ανεξαρτήτως του φύλλου. Η βιολογική συμπεριφορά του θυμώματος ποικίλλει από την καλοήθη (στα 3/4 των περιπτώσεων), κατά την οποία ο όγκος αναπτύσσεται αργά και πιέζει χωρίς όμως να διηθεί τα παρακείμενα όργανα, ως την κακοήθη (στο 1/4 των περιπτώσεων) που έχει την τάση να επεκτείνεται στα παρακείμενα όργανα και να μεθίσταται σε απόμακρες περιοχές.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και ο όγκος ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια ακτινολογικού ελέγχου. Σε λιγότερους από τους μισούς ασθενείς, η τοπική εξάπλωση του όγκου και η πίεση που ασκείται στα παρακείμενα όργανα είναι δυνατό να προκαλεί συμπτώματα όπως:
· θωρακική δυσφορία
· δύσπνοια ιδιαίτερα στην ύπτια θέση
· βήχα

Σε μεγάλο ποσοστό ασθενών η παρουσία του όγκου σχετίζεται με συμπτώματα όχι τοπικά αλλά συστηματικά, με κυριότερη της εμφάνιση μυασθένειας, που παρατηρείται στο 30-50% των ασθενών. ’λλες συστηματικές παθήσεις που παρατηρούνται σε ασθενείς με θύμωμα είναι η αναιμία, το νεφρωσικό σύνδρομο και ανοσολογικές διαταραχές (υπερ ή υπογαμμασφαιριναιμία).

Κλινική εξέταση – εργαστηριακά ευρήματα

Η κλινική εξέταση δεν καταδεικνύει παθολογικά ευρήματα. Στην απλή ακτινογραφία θώρακα παρατηρείται διεύρυνση του μεσοθωρακίου. Η αξονική τομογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής για την διαπίστωση του όγκου, του μεγέθους του και της σχέσης του με τα παρακείμενα όργανα (καρδιά, μεγάλα αγγεία).

Θεραπεία

Η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Σε περίπτωση ανεγχείρητου θυμώματος ή σε τοπική υποτροπή μετά από χειρουργική εξαίρεση, εφαρμόζεται ακτινοθεραπεία.