Κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από φυματίωση, ενώ εμφανίζονται 8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις. Η ασθένεια αυτή, που εμφάνιζε μια συνεχή πτωτική πορεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, “επέστρεψε” τα τελευταία χρόνια απειλητικά, προσβάλλοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και περίπου 1.500 Ελληνες κάθε χρόνο. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο, με το 78% των θανάτων να παρουσιάζεται στις ηλικίες 15-42 ετών. Η 24η Μαρτίου, έχει ορισθεί από τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, ως η ημέρα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανάληψης δράσης κατά της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο. Φέτος τα κύρια θέματα στα οποία θα εστιάσει ο Π.Ο.Υ. είναι η εξάπλωση της στρατηγικής της Αμεσα Επιβλεπόμενης Βραχείας Θεραπείας και η θεραπεία της φυματίωσης για όλους.
Εκτιμάται ότι η συχνότητα της νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες είναι κάτω απο 20 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία που εκτινάσσεται στους 100-250 ανά 100.000 ανθρώπους στην Ασία και την Αφρική. Οι αριθμοί αυτοί όμως διαρκώς μεγαλώνουν.
Η φυματίωση έως και τις αρχές της δεκαετίας του 90 ακολουθούσε πτωτική πορεία στη χώρα μας. Στη συνέχεια, όμως παρουσίασε μια διαρκή αύξηση, με αποτέλεσμα σήμερα, η επίπτωσή της να φθάνει τα 9-10 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Είναι πάντως πολύ πιθανό, η πραγματική διάσταση της φυματιώσεως στην Ελλάδα να είναι διπλάσια.
Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στο ειδικό κέντρο επιδημιολογικής παρακολούθησης και παρέμβασης (ΕΚΕΠΑΠ), έχει εντοπισθεί νόσος κατά τα έτη 1998 και 1999 σε 1743 Ελληνες και 207 αλλοδαπούς ενήλικες και σε 330 και 61 αντιστοίχως παιδιά. Στους ενήλικες το 85% αφορούσε πνευμονική φυματίωση.
Η αναστολή της πτωτικής πορείας της νόσου αποδίδεται από τους ειδικούς, κατά κύριο λόγο, στην αθρόα είσοδο στη χώρα μας μεταναστών, λαθρομεταναστών και προσφύγων. Τη διετία 1998-1999 η επίσημα δηλούμενη συμμετοχή των αλλοδαπών στη διαμόρφωση του ολικού αριθμού των περιστατικών φυματίωσης ήταν της τάξης του 13%.
Για την έξαρση αυτή της φυματίωσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν η ολιγωρία που επέδειξαν οι υγειονομικές αρχές των ανεπτυγμένων χωρών, η τρομερή αύξηση των κρουσμάτων του AIDS, η λαθρομετανάστευση και η αδυναμία προσέγγισης των κατάλληλων υπηρεσιών από πολύ μεγάλες ομάδες ασθενών.
Καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της νόσου διαδραματίζει η ολοένα αυξανόμενη επιδημία του Εϊτζ. Στο τέλος του περασμένου χρόνου, 36 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV/AIDS, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που είχε προβλέψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 1991. Το ένα τρίτο των θανάτων από τον ιό HIV οφείλεται σε φυματίωση.
Ενας ακόμη καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της επίπτωσης της φυματίωσης, είναι η λεγόμενη πολυανθεκτική φυματίωση, η οποία αποτελεί την πλέον δύσκολη μορφή της νόσου, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί εύκολα με φάρμακα.
Στους στόχους του Π.Ο.Υ. για την επόμενη πενταετία, περιλαμβάνονται η λήψη μέτρων, ώστε να έχουν όλοι ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως φύλου ή φυλής, εύκολη πρόσβαση στα κέντρα εξέτασης, η ανάπτυξη βραχυχρόνιων θεραπευτικών σχημάτων και η λήψη προφυλακτικών μέτρων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ασθενείς με AIDS και οι κάτοικοι περιοχών όπου η επίπτωση της πολυανθεκτικής φυματίωσης είναι μεγάλη.
Διαβάστε επίσης
- Κρήτη: ιατρομουσική εκδήλωση «Η φυματίωση στο ρεμπέτικο τραγούδι»
- Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για φυματίωση των νεοσύλλεκτων του 2001
- AIDS: Απειλή για τη νεολαία
- Η νόσος των καπνιστών απειλή για τους Ελληνες
- Η φυματίωση επιστρέφει
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.