Ριβαστιγμίνη λέγεται το νέο ελπιδοφόρο ερευνητικό φάρμακο για την αντιμετώπιση κάποιων μορφών της νόσου Alzheimer, μιας μορφής άνοιας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Σγουρόπουλος, σε σχετική ημερίδα με θέμα “’νοιες και Νόσος του Alzheimer”. Την ημερίδα διοργάνωσε ο Τομέας Νευροεπιστημών Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Κατά της διάρκεια της ημερίδας, συζητήθηκαν οι πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις που αφορούν τις άνοιες, ενώ ο καθηγητής παρουσίασε τα νέα ελπιδοφόρα ευρήματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, σχετικά με τη νόσο Lewy Body.
Τη δεύτερη συνηθέστερη μορφή άνοιας, μετά τη νόσο Alzheimer, αποτελεί σήμερα η νόσος LB (νόσος Alzheimer τύπου Lewy Body), καθώς εμφανίζεται σε ποσοστό 15-25% επί του συνόλου των περιστατικών άνοιας. Στη νόσο σημειώνεται μία πρώιμη παρουσία διαταραχών της συμπεριφοράς, όπως οπτικές ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, απάθεια, κατάθλιψη. Αντίθετα, στην Alzheimer αυτές οι συμπεριφορές παρουσιάζονται στα προχωρημένα στάδια της νόσου.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lancet, η ουσία ριβαστιγμίνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου LB. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε μία διεθνής μελέτη, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ian McKeith και συναδέλφων του από το Πανεπιστήμιο του Newcastle Upon Tyne, στην Αγγλία, με τη συμμετοχή ασθενών με LB από την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Στους ασθενείς χορηγούνταν μέχρι και 12 mg ριβαστιγμίνης (αναστολέας χολινεστεράσης) ημερησίως ή εικονικό φάρμακο επί 20 εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μία περίοδος διακοπής του φαρμάκου επί τρεις εβδομάδες. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος συμπεριφοράς κατά την έναρξη της μελέτης και πάλι στις εβδομάδες 12, 20 και 23. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα γνωστικής αξιολόγησης μέσω H/Y και νευροψυχολογικές δοκιμασίες.
Οι ασθενείς που λάμβαναν ριβαστιγμίνη ήταν σημαντικά λιγότερο απαθείς και αγχώδεις και είχαν λιγότερες ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις, όσο ήταν υπό φαρμακευτική αγωγή, σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους δόθηκε εικονικό φάρμακο.
Διαβάστε επίσης
- Απειλή για τη δημόσια υγεία η νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
- Γιατροί ΕΟΠΥΥ: ΝΑΙ στα γενόσημα, ΟΧΙ στη δραστική ουσία
- Κρήτη: οι γιατροί του Λασιθίου για τα γενόσημα
- Η αλήθεια για τη δραστική ουσία
- Σφοδρή αντίδραση των γιατρών για τη δραστική ουσία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.