Ποιός είναι ο έβδομος κανόνας;
Στη διάρκεια του γεύματος θα πρέπει να τηρείται ησυχία και η όλη διαδικασία να γίνεται με μεγάλη προσοχή και ευλάβεια. Είναι καλό να έχει κανείς λίγο πιό πρίν πλύνει τα χέρια του και το πρόσωπό του. Στην Ινδία μπορεί να βρεθούν ακόμη άτομα τα οποία κάνουν ένα γρήγορο μπάνιο πρίν το γεύμα, ή εάν δεν υπάρχει ο χρόνος ή η δυνατότητα, τότε πλύνουν τα χέρια, το πρόσωπο αλλά και τα πόδια τους. Είναι οφέλιμο να τηρείται μία μικρή περίοδος ηρεμίας και σιωπής στην αρχή του κάθε γεύματος, έτσι ώστε οι διάφορες εντάσεις να μπορέσουν να καταλαγιάσουν και ο άνθρωπος να μπορέσει ήρεμος να απολαύσει το γεύμα του. Είναι αυτή η περίοδος ηρεμίας κατάλληλη για κάποιας μορφής προσευχή, η οποία αρχίζει σιγά σιγά να απουσιάζει δυστυχώς από τις καθημερινές μας συνήθειες…
Πώς πρέπει να τρώμε;
Δεν θα πρέπει βέβαια να τρώει κανείς οτιδήποτε, ενώ είναι εκνευρισμένος, στεναχωρημένος, ή γενικά όταν υπάρχει κάποια έξαρση διαφόρων συναισθηματικών καταστάσεων, γεγονότα δηλαδή που είναι γνωστό ότι “σφίγγουν το στομάχι”. Είναι καλύτερα να τρώει κανείς μόνος του, ή μαζί με άτομα τα οποία γνωρίζει και εμπιστεύεται και έτσι να παραμένει χαλαρωμένος και ευδιάθετος στη διάρκεια του γεύματος.
Είναι πραγματικά καταστροφική η συνήθεια να συζητάει κάποιος διάφορα “σοβαρά” θέματα που γεννούν υπερεντάσεις και να τσακώνεται κατά τη διάρκεια του φαγητού, ή να έχει κάθε μεσημέρι το περίφημο πια “business lunch” το οποίο είναι η αφορμή για να βρεθεί με πελάτες ή συνεργάτες του και να κλείνει συμφωνίες, σε ένα κλίμα υπερέντασης και έντονης νοητικής διεργασίας σχετικά με τις δουλειές του, τα συμφέροντά του, κλπ.
Και με το περιβάλλον τι γίνεται;
Αντίστοιχα, το περιβάλλον γύρω από το άτομο θα πρέπει να είναι ήσυχο, χωρίς έντονους θορύβους, μουσική, τηλεόραση, ραδιόφωνο, κλπ. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι σε πολλά σπίτια το μεσημεριανό φαγητό συνοδεύεται από τις ειδήσεις των 2:00 στην τηλεόραση (στη διαπασών βέβαια διότι η τηλεόραση είναι στο σαλόνι, ενώ το γεύμα σερβίρεται στο τραπέζι της κουζίνας), το δείπνο συνοδεύεται αντίστοιχα από τις ειδήσεις των 7:30 επίσης στη διαπασών, ενώ σε πολλά σπίτια (ιδίως στην Αμερική), η τηλεόραση είναι ανοικτή όλη την ημέρα και υπάρχει ένα συνεχές βουητό στην ατμόσφαιρα.
Ο Ayurveda βέβαια δεν περιγράφει θορύβους από …τηλεοράσεις, αλλά είναι εύκολα κατανοητό ότι ο κανόνας αυτός στη σημερινή του εκδοχή, υποννοεί ότι κλείνουμε την τηλεόραση, σβύνουμε το ραδιόφωνο, και ίσως ίσως κατεβάζουμε και το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του γεύματός μας.
Διαβάστε επίσης
- Λάθη διατροφής
- Εξι συμπληρώματα διατροφής στο μικροσκόπιο
- Μην σπαταλάτε τα χρήματά σας σε συμπληρώματα διατροφής
- Η τηλεόραση σχετίζεται με ψυχογενείς διαταραχές της διατροφής
- Επιτροπή γονέων θα κρίνει τα προϊόντα διατροφής που απευθύνονται σε παιδιά
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr