Μια νέα, γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος εξέτασης ούρων στους ηλικιωμένους, που πάσχουν από ακράτεια παρουσιάστηκε στο συνέδριο για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας που έγινε στη Ν. Ορλεάνη στις 10/3. Η μέθοδος συνίσταται στην εμβάπτιση της ταινίας που χρησιμοποιείται για τη γενική ούρων, στα ούρα που βρίσκονται στην πάνα που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι για την ακράτεια. “Θέλαμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο η εμβάπτιση μιας ταινίας γενικής ούρων στην πάνα που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι για την ακράτεια, θα δώσει τα ίδια αποτελέσματα με την εμβάπτιση σε ένα καθαρό δείγμα ούρων” ήταν η δήλωση της δρ Susan J. Midthun, κύριας ερευνήτριας.
Οι ουρολοιμώξεις προσβάλουν το 40% αυτών των ανθρώπων. Η διάγνωση στηρίζεται κυρίως στην εμφάνιση πολλών λευκών αιμοσφαιρίων και νιτρικών αλάτων σε κάποιο καθαρό δείγμα ούρων. Δεν μπορεί να στηριχθεί σε συμπτώματα όπως είναι τα θολά ούρα ή το κάψιμο κατά την ούρηση γιατί αυτά αποτελούν συχνή εκδήλωση σε αυτές τις ηλικίες.
Από την άλλη πλευρά, η συλλογή ούρων στους ηλικιωμένους που πάσχουν από ακράτεια μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πρόβλημα. Η συχνή συνύπαρξη άνοιας και κινητικών διαταραχών στους ηλικιωμένους κάνει τη σωστή συλλογή ούρων εξαιρετικά δύσκολη. Έτσι, πολλές φορές, οι γιατροί καταφεύγουν σε καθετηριασμούς και παρακεντήσεις, πρακτικές που αυξάνουν την έκθεση του ηλικιωμένου σε μικρόβια που προκαλούν ουρολοίμωξη.
Για την έρευνα μελετήθηκαν 101 ηλικιωμένοι, που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσον αφορά στα νιτρικά, οι ενδείξεις από την εμβάπτιση στην πάνα ήταν οι ίδιες με την εμβάπτιση στο καθαρό δείγμα ούρων. Όσον αφορά στα λευκά, υπήρξαν κάποιες διαφορές οι οποίες στο μέλλον οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα τις διορθώσουν. Το σημαντικό ήταν ότι ο αριθμός των υπόπτων για ουρολοίμωξη ασθενών με βάση την εμβάπτιση στην πάνα και με βάση την κανονική γενική ούρων, δεν διέφερε σημαντικά.
“Εάν το τεστ στην πάνα είναι θετικό, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο ασθενής έχει ουρολοίμωξη. Ένα αρνητικό τεστ από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη ουρολοίμωξης. Το θετικό με το νέο τεστ είναι ότι προσφέρει μια γρήγορη, οικονομική, αξιόπιστη και εύκολη στη λήψη μέθοδο, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή των ουρολοιμώξεων σε αυτήν την ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων” είναι η εκτίμηση των ερευνητών.
Διαβάστε επίσης
- Η άσκηση στηρίζει τους ηλικιωμένους
- Ενας στους δύο ηλικιωμένους δεν γνωρίζει τα οφέλη της άσκησης
- Η κατάθλιψη βασανίζει τους ηλικιωμένους
- Οι πάνες μιας χρήσεως ίσως επηρεάζουν τη γονιμότητα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.