Ολο και περισσότερα ζευγάρια περνούν τα σύνορα προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπείες γονιμότητας που απαγορεύονται στη χώρα τους. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις στη Μ. Βρετανία, μια χώρα με ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το φαινόμενο αφορά κυρίως ζευγάρια με κάποιες ιδιαιτερότητες στο συγκεκριμένο ζήτημα και έχει προκαλέσει ήδη αρκετές διχογνωμίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Alan and Louise Masterton από το Νταντή της Σκωτίας, η κόρη των οποίων σκοτώθηκε σε ατύχημα τον περασμένο χρόνο. Οι Mastertonς πιστεύουν ότι το να αποκτήσουν μια νέα κόρη θα μπορέσει να απαλύνει τον πόνο που τους προκάλεσε ο χαμός της κόρης τους. Έτσι προχώρησαν στην απόφαση να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και να επιλέξουν οι ίδιοι το φύλο του παιδιού.
Αυτό είναι μια διαδικασία που απαγορεύεται στη Μεγ Βρετανία, αλλά επιτρέπεται στην Ιταλία. Στη διαδικασία γονιμοποιήθηκαν 3 ωάρια, από τα οποία μόνο το ένα κρίθηκε κατάλληλο. Δυστυχώς όμως ήταν αγόρι και οι Mastertonς αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην εμφύτευση. Το ζευγάρι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσει στο εξωτερικό και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προκειμένου να επιτραπεί η επιλογή προγεννητικά του φύλου στη Μεγ Βρετανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζευγάρι έχει ακόμη 4 αγόρια.
Η Κα Ruth Deech, πρόεδρος της Υπηρεσίας για την Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και Εμβρυολογία της Μ. Βρετανίας, είπε ότι ” η επιλογή του φύλου πριν από τη γέννηση κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν θα πρέπει να επιτραπεί. Δεν είναι σωστό να πεθαίνουν εξαιρετικά υγιή έμβρυα, επειδή δεν είναι κορίτσια”.
Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάτι το εγωιστικό στη στάση τους. Η κ. Louise Masterton δήλωσε ότι “εφόσον ο άνθρωπος έχει αποφασίσει να παίξει το ρόλο του Θεού, κάνοντας εξωσωματική γονιμοποίηση, γιατί να μην μπορούμε να επιλέξουμε και το φύλο του παιδιού μας;”.
Ενα άλλο περιστατικό είναι η Jenny Jones, 57 ετών, η οποία ελπίζει ότι χρησιμοποιώντας ωάρια και σπέρμα από δότες θα μπορέσει με την εξωσωματική γονιμοποίηση να μείνει έγκυος. Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία στο εξωτερικό.
Η δε Κα Jenny Jones, δηλώνει ότι “μπορεί κάποιος να με θεωρεί εγωίστρια, αλλά δεν πιστεύω ότι η ηλικία παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των αισθημάτων και της στάσης της μητέρας απέναντι στο παιδί”.
Στη Μεγ Βρετανία, κάτι τέτοιο απαγορεύεται, με το σκεπτικό ότι η ηλικιωμένη γυναίκα είναι εκτεθειμένη σε πολλούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το παιδί κινδυνεύει να μείνει απροστάτευτο και συναισθηματικά πληγωμένο από τον πιθανό γρήγορο χαμό της μητέρας του.
Ωστόσο, η ασθενής βρήκε μια κλινική στην Ελλάδα, η οποία θα τη βοηθήσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Διαβάστε επίσης
- Φθηνότερα φάρμακα για τη φυματίωση στις φτωχές χώρες
- Τα υπογόνιμα ζευγάρια ζητούν στήριξη
- Εισαγωγή κρέατος από τρίτες χώρες στην Ελληνική αγορά
- Οι μεσογειακές χώρες υπερασπίζουν την διατροφή τους
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.