Τρώγοντας λιγότερο και αυξάνοντας τη σωματική άσκηση, οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο από καρκίνο του μαστού. Αυτό αναφέρουν Πολωνοί επιστήμονες σε έρευνά τους που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal.
Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί οι γυναίκες στις βιομηχανοποιημένες χώρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, η ανισορροπία στο ενεργειακό ισοζύγιο, και η επιπτώσεις της στη φυσιολογία των ωοθηκών, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο.
Οι ερευνητές μελέτησαν γυναίκες, από πέντε χώρες του κόσμου, από τις οποίες πείραν δείγματα σιέλου και μέτρησαν τα επίπεδα της προγεστερόνης, της οποίας τα επίπεδα ήταν αυξημένα στις γυναίκες με υψηλή ενεργειακή πρόσληψη.
Η λειτουργία των ωοθηκών λοιπόν, σχετίζεται άμεσα με το ενεργειακό ισοζύγιο και ο κίνδυνος για την αναπτυξη καρκίνου του μαστού μπορεί να μειωθέι εάν δεν υπάρχει θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο επιτυγχάνεται με την ελάττωση της προσλαμβανόμενης ενέργειας ή την αύξηση της καταναλισκόμενης (αύξηση σωματικής άσκησης).
Διαβάστε επίσης
- Δίαιτα: μια μεγάλη απόφαση
- Διατροφή και ημικρανία
- Υπερβολές στη δίαιτα
- Τα Ναι και τα Οχι στη διατροφή της εγκύου
- Η σωστή διατροφή του φοιτητή
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.