Ποιός είναι ο τρίτος κανόνας;
Στην παρασκευή του φαγητού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο πρώτης ποιότητας υλικά, και τα κατάλληλα μπαχαρικά ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Επίσης τα υλικά αυτά θα πρέπει να τα βρίσκει κανείς στην περιοχή που μένει και να είναι όντως “της εποχής”. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει σάπιες ντομάτες για να φτιάξει τη σάλτσα για τα μακαρόνια του και δεν θα το κάνει ποτέ. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιεί (φρέσκες έστω, αλλά του θερμοκηπίου) ντομάτες τα …Χριστούγεννα, ούτε καν ντομάτα πελτέ ή κονσέρβα, που έχει ημερομηνία λήξης για μετά από μερικά χρόνια. Σήμερα με τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και τα θερμοκήπια, υπάρχει η δυνατότητα να παραβιάζει ο άνθρωπος κάθε φυσικό ρυθμό.
Οι κακοί συνδυασμοί των τροφών
Ο συνδυασμός επίσης των διαφόρων φαγητών που θα καταναλωθούν στο ίδιο γεύμα πρέπει να είναι σωστός και κατάλληλος για το συγκεκριμένο άτομο. Σύμφωνα με το πανάρχαιο Αγιουρβεδικό σύστημα Ιατρικής, ορισμένα φαγητά δεν θα πρέπει να συνδυάζονται, και αυτό διότι δυσκολεύεται η πεπτική διαδικασία. Όλα τα φαγητά έχουν τη δικιά τους χαρακτηριστική γεύση, ενέργεια και δράση στον οργανισμό του ανθρώπου και θα πρέπει να προσέχει ο καθένας να εκμεταλλεύεται όλα τα ωφέλιμα και να απορρίπτει οτιδήποτε τον βλάπτει.
Υπάρχουν ορισμένα κλασσικά παραδείγματα από κακούς συνδυασμούς τροφών όπως τα πέντε αυτά που ακολουθούν:
1.- Όχι συνδυασμός φαγητών στο ίδιο γεύμα που έχουν αντίθετες
ποιότητες, όπως για παράδειγμα το γάλα
(που δροσίζει τον οργανισμό) μαζί με ψάρι
(που έχει θερμαντική δράση).
2.- Όχι στο ίδιο γεύμα γάλα
με γιαούρτι.
3.- Όχι ανάμιξη γάλακτος ή γιαουρτιού με όξινα φρούτα (όπως το
πορτοκάλι, μανταρίνι, ακτινίδιο), αμυλώδη (πατάτα, μακαρόνια,
ψωμί), ζωική πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, αυγό), ντομάτα και
μελιτζάνα.
4.- Όχι ανάμιξη πολλών ζωικών πρωτεϊνών (όπως αυγά ομελέτα με
ζαμπόν, με κρέας ή κοτόπουλο,
κλπ).
5.- Γενικά όχι συνδυασμός φρούτων με μαγειρεμένα φαγητά στη
διάρκεια του ίδιου γεύματος. Τα φρούτα είναι καλό να τρώγονται μόνα
τους, ή έστω στην αρχή ενός ελαφρού γεύματος και να μην είναι ούτε
άγουρα αλλά ούτε και υπερβολικά ώριμα.
Εάν μερικά κατ αρχήν ασύμβατα τρόφιμα μαγειρευτούν ταυτόχρονα στην ίδια κατσαρόλα (όπως γίνεται για παράδειγμα με τις σούπες), τότε τα φαγητά αυτά “λύνουν τις διαφορές τους” μέσα στην κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του βρασμού και έτσι το τελικό αποτέλεσμα στο πιάτο μας είναι ευκολοχώνευτο και γενικότερα πολύ υγιεινό.
Τα πρίν και τα μετά…
Στο ξεκίνημα του φαγητού, για να διεγερθεί η πεπτική φωτιά, μπορεί κανείς να μασήσει μία με δύο πολύ λεπτές φέτες από φρέσκια ρίζα ginger τις οποίες θα έχει αφήσει για λίγη ώρα μέσα σε φρέσκο χυμό από λεμόνι και θα έχει πασπαλίσει με λίγους κόκκους αλάτι. Η διαδικασία αυτή, ξυπνάει τους σιελογόνους αδένες, καθαρίζει το στόμα και τη γλώσσα και βάζει σε “συναγερμό” τους γευστικούς κάλυκες. Τα Πύρινα άτομα μπορούν να παραλείψουν αυτή τη χρήση του ginger, αλλά τα Υδάτινα θα τη βρούν πολλή χρήσιμη.
Στο τέλος του φαγητού, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αντί για το καθιερωμένο στη Δύση “επιδόρπιο” με φρούτο / γλυκό / λικέρ / καφέ…, κάτι το οποίο θα τον βοηθήσει στη σωστή πέψη του φαγητού που μόλις κατανάλωσε. Έτσι υπάρχουν διάφορες συνταγές ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου, και από αυτές η πιό απλή και εύκολα εφαρμόσιμη από όλους είναι αυτή που ακολουθεί:
ΥΔΑΤΙΝΑ ΑΤΟΜΑ:Μείγμα γιαουρτιού με νερό σε αναλογία 1 προς 3, με λίγη σκόνη από ginger ή μαύρο πιπέρι ή ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά.
ΠΥΡΙΝΑ ΑΤΟΜΑ: Μείγμα γιαουρτιού με νερό σε αναλογία 3 προς 1, με λίγη σκόνη κάρδαμου ή κορίανδρου και λίγη μαύρη ζάχαρη ή σιρόπι από σφένδαμο (maple syrup).
ΑΕΡΙΝΑ ΑΤΟΜΑ: Μείγμα γιαουρτιού με νερό περίπου μισό μισό, με λίγο φρέσκο χυμό από λεμόνι, λίγο αλάτι και σκόνη ginger ή λίγη σκόνη κύμινο.
Διαβάστε επίσης
- Λάθη διατροφής
- Εξι συμπληρώματα διατροφής στο μικροσκόπιο
- Μην σπαταλάτε τα χρήματά σας σε συμπληρώματα διατροφής
- Η τηλεόραση σχετίζεται με ψυχογενείς διαταραχές της διατροφής
- Επιτροπή γονέων θα κρίνει τα προϊόντα διατροφής που απευθύνονται σε παιδιά
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr