ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΑΤΥΠΑ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ

Εκτός από το Μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (Mycobacterium Tuberculosis) που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τον άνθρωπο και το Μυκοβακτηρίδιο των βοοειδών (Mycobacterium bovis) που προσβάλλει τα βοοειδή και σπανιότερα τον άνθρωπο, στη φύση είναι διαδεδομένα και άλλα μυκοβακτηρίδια. Από τα τελευταία το Mycobacterium cansasii και το Mycobacterium avium – intacellulare είναι δυνητικώς παθογόνα για τον άνθρωπο, συνήθως παρουσιάζουν αντοχή στα αντιφυματικά φάρμακα και είναι υπεύθυνα κυρίως για οστικές, λεμφαδενικές και πνευμονικές εντοπίσεις της νόσου σε άτομα με προϋπάρχουσα χρόνια πνευμονική νόσο (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχεκτασίες, κυστική ίνωση).

Τα μυκοβακτηρίδια αυτά καλούνται άτυπα και η κλινική συνδρομή που προκαλούν δεν διαφέρει από την αντίστοιχη της τυπικής φυματίωσης περιλαμβάνοντας βήχα παραγωγικό, πυρετό, καταβολή δυνάμεων, απώλεια βάρους και αιμόπτυση. Οι θετικές καλλιέργειες πτυέλων για τα άτυπα μυκοβακτηρίδια από μόνες τους δεν είναι παθογνωμικές, αφού οι παραπάνω μικροοργανισμοί μπορεί να αποικίζουν το στοματοφάρυγγα υγιών ατόμων. Προκειμένου να τεθεί η διάγνωση της φυματίωσης από άτυπα μυκοβακτηρίδια, το υλικό που θα καλλιεργηθεί θα πρέπει απαραίτητα να προέρχεται από τους βρόγχους (έκπλυμα ή βιοψία), από πλευριτικό υγρό ή από άλλη εντόπιση της νόσου.

Στους ασθενείς με επαρκές ανοσοποιητικό σύστημα, η θεραπεία της φυματίωσης από άτυπα μηκοβακτηρίδια περιλαμβάνει το συνδυασμό τριών ή τεσσάρων αντιφυματικών φαρμάκων που χορηγούνται καθημερινά για 1 – 2 χρόνια.

Διαβάστε επίσης