Πώς θα σας φαινόταν, εάν το στοματάκι του μικρού παιδιού σας μύριζε σκόρδο; Ή, εάν βλέπατε τον παππού και το εγγονάκι, να μοιράζονται την ίδια σκελίδα σκόρδο; Και όλα αυτά να γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου σας; Με βάση την έρευνα που έγινε από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Νότιο Αφρική και ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα για την Υγεία του Παιδιού στο Cape Town, αυτό είναι πολύ πιθανό.
Μέχρι σήμερα, το σκόρδο χρησιμοποιείται κυρίως από τους ηλικιωμένους για την πρόληψη κάποιων καρδαγγειακών παθήσεων. Από εδώ και στο εξής, ίσως μπει στο θεραπευτικό οπλοστάσιο των παιδιάτρων.
Το έναυσμα
Αφορμή για την έναρξη της έρευνας στάθηκε μια τυχαία παρατήρηση που έκανε ο δρ Sid Cywes, καθηγητής της Παιδιατρικής στο παραπάνω νοσοκομείο, την ώρα που ασχολείτο με το αγαπημένο του χόμπι, την κηπουρική.
Συγκεκριμένα, κάποια από τα φυτά του εμφάνισαν μυκητίαση και ο καθηγητής, χρησιμοποιώντας μια αναφορά σε ένα παλιό βιβλίο, δοκίμασε ένα διάλυμα βασισμένο στο σκόρδο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και ο γιατρός, σε συνεργασία με τον συνάδελφό του Peter de Vet, είναι τώρα έτοιμοι να δοκιμάσουν τη νέα φόρμουλα και στο νοσοκομείο.
Η …δοσολογία
“Σε δυο μέρη νερό βάζουμε ένα μέρος σκόρδο και το φυγοκεντρούμε. Στη συνέχεια το υδατικό διάλυμα το δίνουμε στα παιδιά, είτε αναμιγνύοντας το με το γάλα τους, είτε διαλυμένο σε πορτοκαλάδα. Στη μονάδα εγκαυμάτων, δυο cc από το διάλυμα χορηγούνται κάθε 4-6 ώρες”. Αυτή είναι η δοσολογία για το νέο “φάρμακο” σύμφωνα με το δρ de Vet.
Οι ενδείξεις
Οι ενδείξεις, σύμφωνα με τον ίδιο ερευνητή, είναι τα παιδιά που παρουσιάζουν αντοχή σε πολλά αντιβιοτικά ή αυτά που παρουσιάζουν άφθες στο στόμα, έπειτα από μακροχρόνια χρήση κάποιων αντιβιοτικών.
Αποδεικνύεται ήδη χρήσιμο στις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε μια χώρα, όπου η επίπτωση του παιδικού AIDS είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Το επόμενο βήμα είναι η δοκιμή στις μηκυτιάσεις στα παιδιά με AIDS.
Το πρόβλημα
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δραστική ουσία του σκόρδου αλλισίνη, καταστρέφεται με το βράσιμο και απελευθερώνεται με το κομμάτιασμα της σκελίδας. Επομένως, το σκόρδο θα πρέπει να καταναλωθεί ωμό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για κάποιους γονείς, με δεδομένη την πολύ έντονη οσμή και γεύση του σκόρδου.
Διαβάστε επίσης
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες: ο μεγάλος σαμποτέρ
- Σκόρδο: ένας παλιός, καλός φίλος
- Τι είναι η σκολίωση; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Παιδιά με γερά δόντια!
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.