ΤΡΑΧΕΙΟΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η οξεία τραχειοβρογχίτιδα αποτελεί συνηθισμένη παθολογική κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από οξεία φλεγμονή της τραχείας και των βρόγχων.

Αίτια

Οι πιο συνηθισμένοι λοιμογόνοι παράγοντες που προκαλούν οξεία τραχειοβρογχίτιδα στους ενήλικες είναι οι ιός της γρίπης τύπου Α και Β, ο ιός της παραϊνφλουέντζας, ο ιός του αναπνευστικού συγκυτίου, οι αδενοϊοί και οι ρινοϊοί.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι:
· Βήχας ξηρός αρχικά και αργότερα παραγωγικός
· Χαμηλός πυρετός
· Θωρακική δυσφορία

Συχνά συνυπάρχουν συμπτώματα από την προσβολή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως
· Ρινική συμφόρηση
· Ρινική καταρροή
· Κεφαλαλγία
· Φαρυγγοδυνία

Κλινική εξέταση – εργαστηριακά ευρήματα

Τα ευρήματα κατά την κλινική εξέταση μπορεί να είναι ελάχιστα ή και να απουσιάζουν. Στην ακρόαση των πνευμόνων μπορεί να διαπιστωθούν διάσπαρτοι ξηροί ρόγχοι και στα δύο ημιθωράκια και συρρίτουσα αναπνοή. Η διάγνωση τίθεται εύκολα από το ιστορικό του ασθενή και από την κλινική εξέταση. Οι υπόλοιπος εργαστηριακός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες θώρακα, εξετάσεις πτυέλων) είναι φυσιολογικός και πρακτικά δεν είναι απαραίτητος για την τεκμηρίωση της νόσου.

Θεραπεία

Η οξεία τραχειοβρογχίτιδα είναι αυτοπεριοριζόμενη νόσος, όπως και όλες οι ιογενείς λοιμώξεις, και δεν απαιτείται ιδιαίτερη θεραπευτική προσέγγιση. Συμπτωματικά μπορούν να χορηγηθούν υγρά για τη ρευστοποίηση των πνευμονικών εκκρίσεων, αποχρεμπτικά και αντιπυρετικά. Τα αντιβηχικά σιρόπια συνήθως αποφεύγονται, είναι δυνατό όμως να χορηγηθούν για μικρό χρονικό διάστημα σε ασθενείς με έντονο μη παραγωγικό βήχα. Συμπτωματική ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν και οι εισπνοές ενός β2-διεγέρτη. Η όλη κλινική εικόνα διαρκεί 2-4 ημέρες. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως θέση στην αντιμετώπιση της ανεπίπλεκτης οξείας τραχειοβρογχίτιδας.

Διαβάστε επίσης