Το να γεννηθεί κανείς το φθινόπωρο, μπορεί να συντελέσει στο να ζήσει περισσότερο σύμφωνα με έρευνα, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της National Academy of Sciences. Στόχος της έρευνας ήταν να μελετήσει αν υπάρχει σχέση μεταξύ της διάρκειας της ζωής ενός ανθρώπου με την εποχή του έτους που αυτός γεννήθηκε.
Για τον σκοπό αυτό συγκρίθηκαν οι ηλικίες και οι ημερομηνίες γέννησης περισσότερων του ενός εκατομύριου ανθρώπων, που πέθαναν στη Δανία και την Αυστρία, μετά την ηλικία των 50 ετών. Στη συνέχεια αναζητήθηκε ανάλογη σχέση στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι ενήλικοι που γεννήθηκαν στην Αυστρία μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έζησαν περίπου 6 χρόνια περισσότερο από εκείνους που γεννήθηκαν την άνοιξη, μεταξύ δηλαδή Απριλίου και Ιουνίου. Στη Δανία εκείνοι που γεννήθηκαν το φθινόπωρο έζησαν αντίστοιχα περίπου 3 χρόνια περισσότερο.
Οι συγγραφείς της μελέτης , Gabriele Doblhammer και James Vaupel του Max Planck Institute του Rostock της Γερμανίας, ήλεγξαν και την αντίστοιχη σχέση, που υπάρχει στο μήνα της γέννησης και στη διάρκεια ζωής σε άτομα της Αυστραλία και ανακάλυψαν μία μικρή ανατροπή αυτών των δεδομένων, καθώς ο μέσος όρος ζωής εκείνων που γεννήθηκαν στην Αυστραλία τους πρώτους μήνες του έτους είναι τα 78 χρόνια, ενώ εκείνοι που γεννήθηκαν τους τελευταίους μήνες, είχαν μέσο όρο ζωής τα 77,65 χρόνια.
Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η διαφορά στη διάρκεια ζωής μπορεί να συνδέεται με τη διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι διαθέσιμα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, από ότι το χειμώνα και την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι μία έγκυος γυναίκα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου θα μπορούσε να ακολουθεί καλύτερη διατροφή και έτσι τα παιδιά της θα είναι μεγαλύτερα και πιο υγιή.
Δεδομένου ότι οι εποχές στην Αυστραλία, αντιστοιχούν σε διαφορετικούς μήνες σε σχέση με την Ευρώπη στην Ευρώπη, αυτό εξηγεί γιατί το Αυστραλιανό πρότυπο παρουσιάζεται διαφορετικό σε σχέση με αυτό της Αυστρίας και Δανίας, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην Αυστραλία είναι πιο εύκολα διαθέσιμα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς στο νότιο ημισφαίριο οι μήνες του πρώτου εξαμήνου αντιστοιχούν στο καλοκαίρι και στο φθινόπωρο και όχι στο χειμώνα και την άνοιξη, όπως στο βόρειο ημισφαίριο.
Οι Doblhammer and Vaupel τονίζουν ότι υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η διατροφή μίας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να καθορίσει την υγεία του μωρού της για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το περιβάλλον ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής επιδρά και μπορεί να καθορίσει την ευπάθεια που θα εμφανίσει κανείς ως ενήλικας σε μολύνσεις, καθώς και σε χρόνιες ασθένειες, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.