Οι αρχηγοί κρατών δεν κινδυνεύουν να εκπέσουν από το αξίωμά τους εξαιτίας κάποιας καρδιοπάθειας. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η CIA μετά από πολύχρονη παρατήρηση. Συγκεκριμένα, η CIA υπολογίζει ότι αν και η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία φυσικού θανάτου ανάμεσα στους αξιωματούχους, στους επόμενους 12 μήνες, μόνον 2 από τους αρχηγούς κρατών θα αναγκαστούν ν’ αποχωρήσουν, υποφέροντας από σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Ο λόγος είναι ότι οι ηγέτες λαμβάνουν τα καλύτερα φάρμακα, την καλύτερη νοσηλεία, έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στα πιο εξειδικευμένα κέντρα και αντιμετωπίζονται με την πιο προηγμένη τεχνολογία.
Οι προγνώσεις
Οι προγνώσεις των ιατρών της CIA βασίζονται σε αναφορές που έγιναν μεταξύ του 1970 και 1999. Βρήκαν ότι η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου έπεσε κατά 42% στους ηγέτες, ποσοστό που συμβαδίζει με την πτώση της νόσου στο γενικό ανδρικό πληθυσμό των ΗΠΑ.
Η πτώση οφείλεται στην καλύτερη αντιμετώπιση καταστάσεων όπως είναι ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη. Ακόμη, το 94% των ηγετών που υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο την περασμένη δεκαετία, είναι ακόμη ζωντανοί. Το αντίστοιχο ποσοστό στη δεκαετία του 80 ήταν μόλις 53% και στη δεκαετία του 70 ήταν 15%.
Στη μελέτη δεν αναφέρεται ποιοί ηγέτες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ουδείς ηγέτης στη δεκαετία του 90 δεν εγκατέλειψε τη θέση του εξαιτίας καρδιακής νόσου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο ηγέτης της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος παρ’ ότι υποβλήθηκε σε πολλαπλά bypass και παρ’ ότι τον τελευταίο χρόνο είχε μετατρέψει το δωμάτιο του νοσοκομείου σε κέντρο λήψης αποφάσεων, αποχώρησε το 1999 από την εξουσία για αδιευκρίνηστους λόγους και όχι για λόγους υγείας.
Οι γιατροί της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εξέτασαν αναφορές, προκειμένου να μελετήσουν 64 αρχηγούς κυβερνήσεων που έπαθαν το πρώτο εμφαγμα, καρδιακή αρρυθμία και σοβαρή καρδιακή κρίση τα τελευταία 20 χρόνια.
“Αυτοί που διαμορφώνουν τις αποφάσεις δεν πρέπει να θεωρήσουν είδηση μια καρδιακή κρίση σε έναν αρχηγό κυβέρνησης που χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Η πιο πιθανή συνέπεια αυτού θα είναι μια βραχυπρόθεσμη ανικανότητα, χωρίς όμως μεγάλες αλλαγές στη διακυβέρνηση”, σύμφωνα με τη έρευνα της CIA.
Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, όπου περιγράφεται η καρδιοαγγειακή νόσος ως η κύρια αιτία φυσικού θανάτου στους αρχηγούς κυβερνήσεων, που είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πρόεδροι Αϊζενχάουερ και Λίντον Τζόνσον επέζησαν μετά από σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, και το θέμα επανήλθε πρόσφατα με την ελαφρά καρδιακή κρίση που υπέστη ο νυν αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι.
Το ποσοστό των ηγετών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη για προβλήματα καρδιάς τη δεκαετία του 1990 έφθασε το 44%, σε σχέση με ποσοστό 37% τη δεκαετία του 1980, ενώ τη δεκαετία του 1970 ουδείς ηγέτης μετέβη για περίθαλψη στο εξωτερικό.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.