Δεν φορούν ιατρικές μπλούζες, δεν ψάχνουν να βρουν το σφυγμό ή άλλα ζωτικά σημεία, δεν φέρουν στηθοσκόπιο ή ενέσεις. Κουβαλούν μαζί τους μόνο μια κιθάρα. Παρ’ όλα αυτά θεωρούνται ισότιμα μέλη της ιατρικής κοινότητας σε αντικαρκινικά νοσοκομεία των ΗΠΑ. Πρόκειται για τους περίφημους μουσικούς θεραπευτές, μια ειδικότητα, που μόνον στις ΗΠΑ έχει αυτήν τη στιγμή, 3.327 διπλωματούχα μέλη. Ομως και στην Ελλάδα, η νέα αυτή ειδικότητα κερδίζει συνεχώς έδαφος. Αυτό ήταν και το αντικείμενο ημερίδας με θέμα “Θεραπευτική Μουσική στο Νεογνό και το Παιδί”. που οργάνωσε το Σωματείο “ΠΝΟΗ” με τη χορηγία της εταιρείας Νovartis, το περασμένο Σάββατο στο Θέατρο της Σχολής Μωραΐτη.
Η μουσική στη νεογνολογία
Μέχρι σήμερα, η μουσική δεν εθεωρείτο από τους επιστήμονες αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων. Όλα αυτά άλλαξαν, όταν σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας στην Νέα Υόρκη, η μουσική από πνευστά βοήθησε στον περιορισμό του ποσοστού θνησιμότητας κατά 8% ή όταν στις μονάδες προώρων, τα νανουρίσματα βοήθησαν τα νεογνά να πάρουν πιο γρήγορα βάρος επιταχύνοντας έτσι την επιστροφή τους στο σπίτι.
Ο αμερικανός αναισθησιολόγος Dr. Fred Schwartz που εφαρμόζει συστηματικά μουσική στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών του Piedmont Hospital της Atlanta έχει διαπιστώσει ότι νανουρίσματα με τη φωνή της μητέρας ή μουσικοί ήχοι που προσομοιάζουν με ήχους του εμβρυϊκού περιβάλλοντος (womb sounds) βοηθούν στην ταχύτερη απόκτηση βάρους και την ταχύτερη αύξηση της περιμέτρου της κεφαλής στα πρόωρα νεογνά.
Μουσική και νευρολογία
Αποκαλυπτικά είναι και τα πορίσματα των ερευνών πάνω στη χρήση της μουσικής στο χώρο της νευρολογίας και της νευρο – ψυχολογίας. Σύμφωνα με τη μουσικοθεραπεύτρια – πιανίστα κ. Ντόρα Ψαλτοπούλου, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois διαπίστωσαν ότι η ακρόαση μιας σονάτας για πιάνο του Mozart, μειώνει την επιληπτική δραστηριότητα, προκαλώντας αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Η εξήγηση που δόθηκε από τους ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clin Electroencephalografy τον Ιούλιο του 1998 ήταν ότι πιθανά η λεπτή αρχιτεκτονική δομή της μουσικής του Mozart βοηθά στην αναδιοργάνωση της άρρυθμης εγκεφαλικής δραστηριότητας.
Μουσική και παιδιατρική
Και η κα Ψαλτοπούλου συμπληρώνει: “Για τα παιδιά, η μουσική είναι ο φυσικός τους κόσμος. Πολλά παιδιά με αυτισμό, τα τελευταία 8 χρόνια της εργασίας μου σαν μουσικοθεραπεύτρια στη Θεσσαλονίκηη, έρχονται στις συνεδρίες με μεγάλη ευχαρίστηση και μέσα από την μουσική – μη λεκτική ή και λεκτική – επικοινωνία φαίνεται ότι αισθάνονται την απαραίτητη γι’ αυτά ασφάλεια ώστε να προχωρήσουν σε πιο αυθόρμητη και αυθεντική διαπροσωπική επικοινωνία.
Πολλά επίσης παιδιά με ειδικές ανάγκες και ποικίλα σύνδρομα, έχουν καταφέρει μέσα από μουσικοθεραπευτικές διαδικασίες να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους, να διευκολυνθούν στις διαδικασίες μάθησης να βελτιώσουν την αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση τους και γενικά να κινητοποιηθεί το δυναμικό τους για αυτοπραγμάτωση.
Μουσική και καρδιολογία
Την τελευταία διετία (1997-1998) στις ΗΠΑ, κλινικές μελέτες στα πανεπιστήμια της Minnesota, Stanford, Bryan Memorial, Orlando έδειξαν ότι η μουσική μπορεί να ελαττώνει τους παλμούς και την αρτηριακή πίεση σε καρδιοπαθείς που νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα.
Η χαλαρωτική αυτή δράση της μουσικής, τόνισε ο καρδιολόγος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Αθανάσιος Δρίτσας, συνθέτης και πρωτοπόρος στην Ελλάδα της κλινικής εφαρμογής και έρευνας της μουσικής στην Ιατρική, συνδέεται επιπλέον και με μείωση της στάθμης της ορμόνης του stress δηλαδή της αδρεναλίνης στο αίμα.
Ασθενείς με στεφανιαία νόσο που υπεβλήθησαν σε επέμβαση παράκαμψης των στεφανιαίων (by-pass) είχαν καλύτερη και ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση όταν άκουγαν μετά την επέμβαση επιλεγμένη μουσική σε σχέση με ασθενείς που δεν άκουγαν καθόλου μουσική.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.