Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε γνωμοδότησή της που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλο αναφέρει ότι είναι επιτρεπτή η χρησιμοποίηση του DNA ακόμα και αν δεν υπάρχει η συγκατάθεση του υπόπτου, στις περιπτώσεις διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη ή των δραστών.
Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται η ανάγκη ύπαρξης νομοθετικής ρύθμισης, που να ορίζει ρητώς ποια χαρακτηρίζονται σοβαρά εγκλήματα, αλλά και να προβλέπεται ότι η κρίση για το ποιος θεωρείται ύποπτος ή όχι εγκληματικής ενέργειας, θα ανατεθεί σε αρμόδια δικαστική αρχή, προκειμένου να υπάρχουν τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και δημοκρατικής νομιμότητας
Ακόμα η Αρχή τονίζει ότι, πρέπει να διασφαλιστεί η καταστροφή του βιολογικού δείγματος (DNA) μετά την αποκάλυψη του ευρήματος (δράστη), όπως και ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο δείγμα DNA από για κανέναν άλλο σκοπό ή από τρίτο πρόσωπο.
Η γνωμοδότηση της Αρχής θα διαβιβασθεί στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Διαβάστε επίσης
- Ενας μικρός Ναυτίλος για τον έλεγχο του λεπτού εντέρου
- Πολυνομία και έλλειψη προσωπικού στον έλεγχο τροφίμων
- Νέο φάρμακο για τη σχιζοφρένεια για ταχύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων
- Μέτρα για τον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων
- Ανωμερίτης: Ολα τα τρόφιμα υπό έλεγχο
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.