Ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας όπως η ανυπομονησία, η ανασφάλεια ή η εσωστρέφεια, μπορεί να δυσκολεύσουν την ανάρρωση ενός ασθενή που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που παρουσιάστηκε στο 26 Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικού της American Stroke Association.
Η Δρ. Lynn M. Grattan, του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής στο Μέριλαντ, στη Βαλτιμόρη, ανέφερε ότι η ομάδα της, χρησιμοποίησε διάφορα τυποποιημένα τεστ προσωπικότητας, προκειμένου να αναλύσει τις προσωπικότητες 35 ατόμων, που επιβίωσαν ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Είκοσι από τους ασθενείς ήταν γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 57 ετών.
Το εγκεφαλικό δεν διαφοροποιεί την προσωπικότητα, αναφέρει η Δρ. Grattan. Ωστόσο προσθέτει ότι το εγκεφαλικό μπορεί να εντείνει ορισμένα γνωρίσματα της προσωπικότητας. Συγκεκριμένα εξηγεί ότι εκείνα τα στοιχεία της προσωπικότητας που θεωρούνται ότι συντελούν στην εμφάνιση χειρότερων αποτελεσμάτων στον ασθενή, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι τα υψηλά επίπεδα αμηχανίας, εσωστρέφειας, ανυπομονησίας και αρνητισμού.
Αντιθέτως τα άτομα που παρακινούνται εύκολα, που είναι έχουν έναν πολύ καλό τρόπο να επιλύουν τα προβλήματα που τους παρουσιάζονται και λαμβάνουν πρωτοβουλίες, είναι πιθανόν να τα πάνε καλύτερα μετά από το εγκεφαλικό, που έχουν υποστεί.
Η Δρ. Grattan εξηγεί ότι οι έννοιες καλύτερο ή χειρότερο αποτέλεσμα υπολογίζονται με βάση την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή τη μόνιμη ανικανότητα. Προσθέτει δε ότι η αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό θα μπορούσε να βελτιωθεί εάν οι θεράποντες γιατροί γνώριζαν την προσωπικότητα του εκάστοτε ασθενούς και τροποποιούσαν ανάλογα την προβλεπόμενη θεραπεία τους.
Συγκεκριμένα αναφέρει για παράδειγμα ότι είναι σφάλμα ένας γιατρός να στέλνει τον πολύ ανυπόμονο ασθενή στο σπίτι με την συμβουλή ξεκουράσου και έλα να με δεις μετά από ένα μήνα.
Η ίδια θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερη η προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός θα αναφέρει σε αυτή την κατηγορία των ασθενών, ότι η ανάρρωση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιθανόν να απαιτήσει περίπου 3 μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα υποδείξει στον ασθενή μερικά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος ώστε να επιταχύνει την ανάρρωσή σου.
Διευκρινίζει δε η Δρ. Grattan ότι ο ανυπόμονος ασθενής με εγκεφαλικό θα έπρεπε να αναλάβει συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως να διαβάζει ένα θέμα κάθε ημέρα και στη συνέχεια να το συζητάει, ή να παρακολουθεί κάποιο έργο στην τηλεόραση κάθε βράδυ και να συζητά για αυτό.
Διαβάστε επίσης
- Η ποιότητα ζωής επηρεάζει την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου
- Η μητέρα επηρεάζει σημαντικά την άποψη του παιδιού για το κάπνισμα
- Η κατάθλιψη επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού των ηλικιωμένων
- Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει περισσότερο τους νέους γιατρούς
- Ο ρυθμός ανάπτυξης των παιδιών επηρεάζει το βάρος τους ως ενήλικες
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.