Οι οικογένειες των θυμάτων, που έχουν πεθάνει ή που βρίσκονται ακόμα στη ζωή, της νέας μορφής της ασθένειας Κρόιτζφελντ-Γιάκομπ, θα πάρουν, η κάθε μία, το ποσό των 25.000 στερλίνων (περίπου 14 εκατομμύρια δραχμές), ως αποζημίωση, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία, 86 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Βρετανία από την ασθένεια αυτή και άλλοι οκτώ πάσχουν από αυτήν, όπως εκτιμούν οι γιατροί.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η πλήρης έκθεση για το θέμα αυτό, τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημιώσεων για τους γονείς των θυμάτων. Η κίνηση αυτή έχει στόχο να σταματήσει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι μέμφονται τις αρχές ότι άργησαν πολύ να λάβουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, για πιθανή μετάδοση της ασθένειας από τα ζώα στον άνθρωπο και δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τους πολίτες για τους κινδύνους.
Ελεγχοι και στα αιγοπρόβατα από την Ε.Ε.
Στο μεταξύ, οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησαν την ενίσχυση των ελέγχων στα κοπάδια των προβάτων, για προληπτικούς λόγους, παρά το γεγονός ότι δεν έχει μέχρι σήμερα εντοπιστεί κανένα κρούσμα Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΒSE) στα αιγοπρόβατα. Η Ανώτερη Επιστημονική Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή επαρκή στοιχεία, για να καθορίσει ποιοι μπορεί να είναι οι πιθανοί κίνδυνοι.
Η επιστημονική επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι πληροφορίες στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα περιορισμένες και ότι δεν υπάρχουν ακόμη κατάλληλα τεστ για τον εντοπισμό των κρουσμάτων της νόσου στα πρόβατα και τα κατσίκια. Για το λόγο αυτό, ζητά να αρχίσει η συγκέντρωση επιστημονικών πληροφοριών για το κατά πόσον τα πρόβατα επηρεάζονται από τη νόσο. Η μόνη μέθοδος εντοπισμού της ασθένειας στα πρόβατα, με τη μέθοδο των βιοελέγχων στα ποντίκια, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δύο χρόνια.
Οι γνώσεις στον τομέα αυτό είναι πολύ περιορισμένες…και δεν διαθέτουμε ούτε τα κατάλληλα τεστ, ούτε και τα συστήματα ελέγχου για να επιβεβαιώσουμε μια διάγνωση. Πρέπει λοιπόν να συγκεντρώσουμε τις αναγκαίες πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να αξιολογήσουμε αν υπάρχουν πιθανότητες διάδοσης της BSE στα πρόβατα, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση. Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως ορισμένα κοπάδια αιγοπροβάτων είναι πιθανόν να έχουν μολυνθεί από κρεατάλευρα, πριν την απαγόρευσή αυτών, το 1996, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Υπογραμμίζουν δε την ανάγκη να παρασκευαστούν, το συντομότερο δυνατόν, τεστ που θα διαχωρίσουν την ασθένεια των τρελών αγελάδων από την τρομώδη παράλυση, αφού όπως επισημαίνει η επιτροπή, βασική δυσκολία στην υλοποίηση των ελέγχων αυτών είναι ο διαχωρισμός των κρουσμάτων της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας από τα κρούσματα της τρομώδους ασθένειας των προβάτων, η οποία, ως γνωστόν, δεν απειλεί την ανθρώπινη υγεία.
Διαβάστε επίσης
- Η νόσος των τρελών αγελάδων ξανά στο προσκήνιο
- Το περιβάλλον εργασίας υπεύθυνο για δύο εκατομμύρια θανάτους ετησίως
- 20 εκατομμύρια για αναψυκτικό με καυστική ποτάσα
- UNICEF: Εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα
- Αποζημίωση 50 εκατομμυρίων για το θάνατο βρέφους
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.