Την Τσικνοπέμπτη σε ολόκληρη την Ελλάδα η κρεοφαγία έχει την τιμητική της. Οι περισσότεροι έχουμε κανονίσει να ‘το τσικνίσουμε’ σε κάποιο ταβερνάκι ή σε κάποιο φιλικό σπίτι. Τα πιάτα που θα κυριαρχήσουν στο τραπέζι είναι τα ψητά, είτε αυτά είναι παϊδάκια είτε λουκάνικα, είτε μπιφτέκια. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα το μενού είναι προκαθορισμένο από την ίδια την παράδοση. Στη Λακωνία τα καπνιστά λουκάνικα, ενώ στην Εύβοια οι προτιμήσεις στρέφονται προς τις τηγανιές με χοιρινό. Το ψητό κρέας λοιπόν, σε όποια μορφή κι αν είναι αυτό, θα αποτελέσει αυτή την ημέρα, το κεντρικό πιάτο σε κάθε τραπέζι.
Τι ακριβώς είναι η Τσικνοπέμπτη;
Αν θελήσουμε να αναζητήσουμε τις ρίζες αυτού του απολαυστικού για το στομάχι εθίμου, θα πρέπει να ανατρέξουμε στους αρχαίους χρόνους. Όπου οι πρόγονοί μας έσφαζαν ζώα, πετούσαν στη φωτιά τα σπλάγχνα τους για να εξευμενίσουν τους θεούς με την τσίκνα που αναδυόταν και έτρωγαν οι ίδιοι το ψαχνό.
Ο καιρός που ακολούθησε άλλαξε τον σκοπό της συγκεκριμένης πράξης, καθιέρωσε όμως τη συνήθεια. Η Τσικνοπέμπτη, που είναι η Πέμπτη της Κρεατινής, είναι μέρα που κατά πώς ορίζει η παράδοση όλοι φτωχοί και πλούσιοι πρέπει κάτι να ψήσουν στη φωτιά και η τσίκνα από ψημένο κρέας να μυρίσει στο σπίτι τους.
Η δεύτερη αυτή εβδομάδα του Τριωδίου, η «Κρεατινή», είναι η μόνη εβδομάδα του χρόνου όπου δεν απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος την Τετάρτη και την Παρασκευή. Παλαιότερα οι οικογένειες μαζεύονταν στο σπίτι, έτρωγαν και γλεντούσαν όλοι μαζί.
Βάλτε μέτρο
Σήμερα όπου τα έθιμα τηρούνται… κατ΄επιλογήν, όλοι μας προσπαθούμε να τηρήσουμε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και μόνον αυτό, γιατί πολύ απλά θα φάμε καλά! Καλό θα ήταν όμως ακόμα και την ημέρα να προγραμματίσουμε κάπως τα πράγματα ώστε και να μην επιβαρυνθούμε με πολλά κορεσμένα λιπαρά και να μην προσθέσουμε το κιλό που μας παίρνει μια ολόκληρη εβδομάδα για να χάσουμε.
Φροντίστε λοιπόν μέχρι το βράδυ να αποφύγετε όσο μπορείτε τις λιπαρές τροφές και κυρίως αυτές που περιέχουν ζωικά λιπαρά όπως κρέας και γαλακτοκομικά.
Φάτε κανονικά το πρωινό σας. Για δεκατιανό επιλέξτε ένα παραδοσιακότατο σουσαμένιο κουλούρι και φρούτα ή χυμό. Για μεσημέρι, είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο, επιλέξτε ένα μεγάλο πιάτο σαλάτα, από ωμά ή βραστά λαχανικά της επιλογής σας. Αποφύγετε οποιαδήποτε μορφή σάλτσας ή σως και αρκεστείτε σε λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι.
Μπορείτε να τη συνδυάσετε με ένα μικρό κομμάτι τυρί ή καμιά ελιά και φυσικά ψωμάκι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης). Το απόγευμα και πριν βγείτε για φαγητό μην ξεχάσετε τα φρούτα σας. Το βράδυ στο τραπέζι, τσικνίστε το, αλλά με μέτρο.
Μπορείτε να φάτε μια λογική ποσότητα κρέατος η οποία θα συνοδευτεί απαραίτητα με ψωμί και σαλάτα. Μη χορτάσετε με σκέτο κρέας. Επιλέξτε λίγο από όλα εάν υπάρχει μεγάλη ποικιλία κρεατικών.
Επίσης να είστε προσεκτικοί και με την κατανάλωση αλκοόλ. Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ έρχεται δεύτερο σε θερμιδική αξία μετά το λίπος, με 7 θερμίδες/γραμμάριο.
Φυσικά η Πέμπτη αυτή θα καλύψει, κατά πάσα πιθανότητα, την εβδομαδιαία σας ανάγκη για κόκκινο κρέας, οπότε μέχρι το τέλος της εβδομάδας καλό θα είναι να αρκεστείτε σε ψάρια, λαδερά και όσπρια.
Διαβάστε επίσης
- Διαλέγοντας αλλαντικά
- Καθαρά Δευτέρα: Νηστήσιμη αλλά όχι και διαιτητική
- Τυροφαγία πριν την Σαρακοστή
- Πόσο ασφαλές είναι το τσίκνισμα
- Κυανοκοβαλαμίνη ή Βιταμίνη Β12
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.