Η κόντρα ανάμεσα στους δύο βασικούς ‘ανταγωνιστές’, το Human Genome Project, που χρηματοδοτείται από κρατικά κονδύλια 16 διαφορετικών χωρών και την ιδιωτική εταιρεία Celera Genomics, έφθασε στην κορύφωσή της με την ταυτόχρονη ανακοίνωση των επιτευγμάτων τους. Στην μάχη των εντυπώσεων μετέχουν και τα έγκυρα περιοδικά Science για λογαριασμό της Celera, και το περιοδικό Nature για το Human Genome Project. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις δημοσιεύσεις και στα τα δύο sites των περιοδικών στο Internet.
To περιοδικό Nature, σε ειδικό τεύχος, δημοσιεύει α) μια κριτική εκτίμηση των εργασιών που έχουν δημοσιευθεί για το ανθρώπινο γονιδίωμα, προσπαθώντας να διατηρήσει το κλίμα της έξαψης που διακατέχει τους επιστήμονες, β) μια ανάλυση, στην οποία περιγράφονται όλες οι ευκαιρίες που προσφέρονται στους βιολόγους από το γονιδίωμα, καθώς και την προσέγγιση και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν και γ) το τμήμα έρευνας που περιλαμβάνει όλες τις αναφορές των επιστημόνων, που απαρτίζουν το “Human Genome Project” και που έχουν γίνει στα διεθνή συνέδρια. Περισσότεροι από 2500 συγγραφείς από 20 εργαστήρια, έχουν συνεργαστεί γι’ αυτές τις αναφορές
Στο περιοδικό Science δημοσιεύεται η αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος από την ομάδα της ιδιωτικής εταιρείας Celera Genomics, της επιστημονικής ομάδας της οποίας ηγείται ο Craig Venter. Η ομάδα αυτή προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει τον γενετικό κώδικα του ανθρώπου χρησιμοποίησε ως δείγμα το DNA πέντε ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων όπως επίσης και στοιχεία από την έρευνα της “ανταγωνιστικής” ομάδας του Human Genome Project. Οπως φαίνεται μέσα από τα στοιχεία αυτής της έρευνας, το 99,9% των γονιδίων είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως της φυλής, γεγονός που αναδεικνύει την μοναδικότητα του ανθρώπινου είδους.
Η σημαντικότερη και εκπληκτικότερη χαρτογράφηση στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει δημιουργήσει εκτός από την επιστημονική κόντρα που μπορεί να θεωρηθεί και κίνητρο για νέες ανακαλύψεις και αγώνα δρόμου για την εκμετάλλευση των επιστημονικών επιτευγμάτων.
Διαβάστε επίσης
- Στα άκρα η κόντρα πανεπιστημιακών με υπουργείο Υγείας
- Μεταρρύθμιση κόντρα στα συμφέροντα
- Βραζιλία: Φάρμακο για το Aids σε κόντρα με τη πατέντα της εταιρείας
- Κόντρα για τη ρύπανση στην Καβάλα
- Κόντρα Παπαδόπουλου Πανεπιστημιακών Γιατρών
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.