Ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των σαρακοστιανών προϊόντων, πραγματοποιούν οι Αστυκτηνιατρικές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Κατά την περίοδο αυτή οι κτηνίατροι της Διεύθυνσης θα επιχειρούν αιφνιδιαστικούς αγορανομικούς και υγειονομικούς ελέγχους στις κεντρικές και περιφερειακές ιχθυαγορές, στα καταστήματα τροφίμων, αλλά και σε καταστήματα μαζικής εστίασης, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης (θράψαλα που πωλούνται σαν καλαμάρια, μοσχιοί σα χταπόδια, κατεψυγμένα προϊόντα σα νωπά), αλλά και αισχροκέρδειας.
Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες και συμβουλές προς τους καταναλωτές, για τα σαρακοστιανά εδέσματα τα οποία θα αγοράσουν κατά την περίοδο της σαρακοστής και κυρίως κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Συγκεκριμένα όσον αφορά τα οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, στρείδια, χτένια, καλόγνωμες, αχιβάδες, πίννες, πεταλίδες, κοχλίες, αχινοί), θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά πωλούνται μόνο ζωντανά. Οταν είναι φρέσκα έχουν κλειστό κέλυφος, που ανοίγει δύσκολα. Αν είναι ανοιχτό θα πρέπει με μικρή πίεση να κλείσει ερμητικά. Το νερό μέσα στα όστρακα θα πρέπει να είναι άοσμο και διαυγές και σε οποιοδήποτε ερέθισμα θα πρέπει να αντιδρούν με συστολή. Τα κεφαλόποδα (χταπόδια, μοσχιοί, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές), πρέπει να έχουν σάρκα συμπαγή και ελαστική, πλοκάμια ανθεκτικά, οσμή ευχάριστη και υγρή επιφάνεια σώματος. Ο ταραμάς θα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και ευχάριστη γεύση. Επιλέξτε λοιπόν τα σαρακοστιανά σας με προσοχή και προτιμώντας τα καταστήματα και όχι πλανόδιους πωλητές και αλιείς, μια και οι τελευταίοι συνήθως διαφεύγουν τον έλεγχο από τις αστυκτηνιατρικές υπηρεσίες.
Διαβάστε επίσης
- Χρήσιμες συμβουλές για το Πασχαλινό Τραπέζι
- Ελεγχοι ΕΟΤ για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες
- Ελεγχοι σε τρόφιμα απο επιθεωρητές της ΕΕ
- Ελεγχοι από υπαλλήλους της Ε.Ε. σε εστιατόρια, καφετέριες
- ΕΦΕΤ: Απλές συμβουλές για τις πασχαλινές αγορές
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.