Σύγχυση και ανησυχία επικρατεί στους καταναλωτές στη Μεγάλη Βρετανία, όπως προκύπτει από την πρώτη ετήσια έρευνα της επιτροπής τροφίμων Food Standards Agency, για την ασφάλεια τροφίμων, τη διατροφή, τη δίαιτα αλλά και τις αγορές. Η έρευνα η οποία μελέτησε περισσότερα από τρεις χιλιάδες άτομα υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές σε ποσοστό περίπου 50%, δε νιώθουν ασφάλεια παρά τα νέα μέτρα για την ασφάλεια των τροφίμων. Εκτός από την έντονη ανησυχία που αφορά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κυρίως τα κρέατα, οι καταναλωτές δηλώνουν, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% ότι δεν εμπιστεύνται τα έτοιμα φαγητά που αγοράζουν ή που παραγγέλνουν στο σπίτι.
Και ενώ υπάρχει γενική ομολογία ότι η υγιεινή στα τρόφιμα έχει βελτιωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, οι τροφικές δηλητηριάσεις ολοένα και αυξάνονται. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% δηλώνει ότι μάλλον έχει πάθει κάποια τροφική δηλητηρίαση χωρίς να το έχει δηλώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας. Τα νούμερα δείχνουν ότι οι τροφικές δηλητηριάσεις έπληξαν περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους την περασμένη χρονιά. Οσον αφορά τις ετικέτες των τροφίμων, οι καταναλωτές ισχυρίζονται ότι τους μπερδεύουν, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προϊόντα με χαμηλά ή και καθόλου λιπαρά. Πάντως η πλειοψηφία των καταναλωτών διαβάζει τις ετικέτες, τους πίνακες διατροφής και την ημερομηνία λήξεως στα προϊόντα. Τέλος στο θέμα της διατροφής, από το 43% που δηλώνει ότι γνωρίζει τις διατροφικές οδηγίες για την ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ούτε οι μισοί από αυτούς δεν τις είχαν ακολουθήσει την προηγούμενη ημέρα.
Διαβάστε επίσης
- Για σωστή αποθήκευση τροφίμων
- Τροφικές αλλεργίες
- Διαβάζετε τι τρώτε
- Η Κομισιόν προσπαθεί να εισάγει “μεταλλαγμένα” από την πίσω πόρτα
- Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: “για το καλό μου” ή μήπως όχι;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.