Η παχυσαρκία, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας για το δυτικό πολιτισμό, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει πρόκληση και στόχο για τη φαρμακευτική έρευνα και τη φαρμακοβιομηχανία. Κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν διάφορα φάρμακα που διέθεταν επαρκή θεωρητική βάση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά στην πράξη δεν έλειψαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Πρόσφατα, η εισαγωγή των αναστολέων των λιπασών δίνει νέα διάσταση στο θέμα. Aς δούμε μερικές από τις κατηγορίες των φαρμάκων αυτών:
Θερμογενετικά
Τα θερμογενετικά, με κύριο εκπρόσωπο την εφεδρίνη θεωρήθηκαν οτι θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυξάνοντας το βασικό μεταβολισμό. Δεν υπήρξαν όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Θυρεοειδικά σκευάσματα
Θυρεοειδικά σκευάσματα λέμε τα φάρμακα που περιέχουν ορμόνες του
θυρεοειδούς. Χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν έλλειψη των ορμονών
του θυρεοειδούς, συχνά γιατί έχουν αφαιρέσει χειρουργικά τον
θυρεοειδή αδένα (στην περίπτωση αυτή είναι πολύτιμα).
Με παρόμοιο μηχανισμό δράσης (αύξηση του μεταβολισμού) και αυτά,
χρησιμοποιήθηκαν αρκετά στο παρελθόν σαν μέσον αντιμετώπισης της
παχυσαρκίας. Δεν χρησιμοποιούνται για την παχυσαρκία πλέον
μιας και ενδέχεται να επιφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ανορεξιογόνα
Με κύριους εκπροσώπους τους αγωνιστές της σεροτονίνης φαινφλουραμίνη και δεξτροφαινφλουραμίνη τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιήθηκαν με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ειδικές περιπτώσεις παχυσαρκίας (όπως σε διαβητικούς ασθενείς που δεν είχαν αποτελέσματα με υποθερμιδική δίαιτα). Θεωρείται οτι προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν την όρεξη κυρίως για υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά κλπ).Ορισμένα ενοχοποιήθηκαν για περιστατικά κατάθλιψης και άλλων παρενεργειών, όπως βλαπτική επίδραση στη λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, το γνωστό FDA (http://www.fda.gov/) απέσυρε μερικά από αυτά.
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρεί κανείς στα παρακάτω links:
http://www.diennet.com/fenphenqa2.htm
http://www.fda.gov/cder/news/feninfo.htm
Αναστολείς των λιπασών
Τελευταία κυκλοφόρησε το φάρμακο ορλιστάτη, που δρα ως αναστολέας ενός ενζύμου που λέγεται λιπάση και συμβάλλει αποφασιστικά στην απορρόφηση των λιπών από τον οργανισμό. Σε περίπτωση που αναστέλλεται η δράση της λιπάσης, ένα μεγάλο μέρος του λίπους που παίρνουμε από την τροφή αποβάλλεται με τα κόπρανα. Προκαλείται δηλαδή κατά κάποιο τρόπο μια ‘δυσαπορρόφηση’ των λιπών. Ετσι χάνουμε βάρος.
Είναι σημαντικό οτι το φάρμακο μετά από αρκετό καιρό κυκλοφορίας στο εξωτερικό και τη χώρα μας έχει γίνει αποδεκτό, έχει παρουσιάσει καλά αποτελέσματα και προπαντός δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από τη χρήση του. Η χορήγηση του κάτω από ιατρική παρακολούθηση ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο του 30.
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρεί στο http://www.xenical.com/.
Αρχή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών. Τα φάρμακα μπορούν να δοκιμαστούν κατόπιν ιατρικής συμβουλής και μόνο σε περίπτωση που η προσπάθεια για αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας αποτύχει. Δεν θα πρέπει να αποτελέσουν την εύκολη λύση.
Βέβαια το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν εξαντλείται στο να χάσουμε κάποια κιλά, αλλά κυρίως να διατηρήσουμε το σωματικό βάρος μετά το αδυνάτισμα. Τελικά, η παχυσαρκία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με αυτό που λέμε ‘τρόπος ζωής’. Και εδώ τα πράγματα είναι πολύπλοκα. Ο τρόπος ζωής μας εξαρτάται από κοινωνικούς, οικονομικούς και μια σειρά άλλους παράγοντες, συνδέεται με τις καθημερινές μας υποχρεώσεις είτε πραγματικές είτε υποβαλλόμενες (γιατί υπάρχουν κι αυτές).
Αν αληθεύει λοιπόν οτι κάθε άνθρωπος είναι ‘παιδί της εποχής του’, θα πρέπει να ομολογήσουμε οτι χρειάζονται μεγάλες θυσίες και προπαντός συνειδητοποίηση για να αλλάξει κανείς τρόπο ζωής. Εδώ βέβαια χρειάζεται κάτι παραπάνω από φάρμακα, χρειάζεται πρωταρχικά αυτοσεβασμός.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Δίαιτες: Μύθοι και αλήθειες
- Η τηλεόραση… παχαίνει τα παιδιά;
- Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού, τρώγοντας σωστά
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.