‘Υποτάξου, δόξασε τον, μην του φέρνεις αντίρρηση ποτέ, αν θέλεις να είσαι μια ευτυχισμένη παντρεμένη γυναίκα’. Αυτή η νέα συνταγή ευτυχίας άρχισε να κερδίζει αιφνίδια έδαφος, που αλλού, στις ΗΠΑ. Την εισήγαγε η Λάουρα Ντόυλ (Laura Doyle) , σε ένα βιβλίο (The Surrendered Wife) που, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ πωλήσεων, άρχισε να ανάγεται σε νέα τάση και να απασχολεί σοβαρά ειδικούς και μη. Βασικό συστατικό της συζυγικής ευτυχίας φαίνεται ότι είναι η πλήρης υποταγή της γυναίκας, η οποία αν θέλει όχι μόνο να κρατήσει τον άνδρα της αλλά και να νοιώθει καταξιωμένη ως σύντροφος θα πρέπει να μάθει να κρατάει το στόμα της και το μυαλό της κλειστό, σε οποιεσδήποτε επιθυμίες και απόψεις της, αν αυτές δεν ταυτίζονται με αυτές του συζύγου της. Και όχι μόνον αυτό: η καλή αυτή σύζυγος δεν πρέπει ποτέ να διακόπτει τον άνδρα της όταν μιλά, δεν πρέπει επ ουδενί λόγο να τον ελέγχει, ούτε φυσικά να ζητά να συνδιαχειριστεί η ακόμη και να ενημερωθεί για τα οικονομικά του σπιτιού εφόσον η απόλυτη διαχείρηση πρέπει να ανηκει στον ένα και μοναδικό πατέρα αφέντη της οικογένειας. Η ίδια αυτή καλή σύζυγος θα πρέπει να φροντίζει να του τονίζει το ηθικό, να επικροτεί τις επιλογές του σε οτιδήποτε και να είναι έτοιμη να του ικανοποιήσει οποιαδήποτε επιθυμία. Φυσικά και στο σέξ. Ούτε βέβαια στο κρεββάτι, κυρίως μάλιστα σε αυτό, η υποταγή θα μπορούσε να λείπει. Η καλή σύζυγος πρέπει να κάνει σέξ με τον σύζυγο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ασχέτως αν έχει η ίδια ερωτική επιθυμία ή όχι, με σκοπό την πλήρη ικανοποίηση του.
Στην μετα-φεμινιστική εποχή της Αμερικής, η συνταγή της Ντόυλ φαίνεται ότι άρχισε να εγείρει σοβαρά ερωτηματικά. Αρχικά η αναπάντεχα εξωφρενική επιτυχία του βιβλίου, το οποίο εν ριπή οφθαλμού έφθασε να γίνει μπέστ-σέλερ. Σε δεύτερη φάση ο θόρυβος γύρω από αυτή την επιτυχία που άρχισε να απασχολεί κοινωνιολόγους και ψυχολόγους. Και βέβαια σε τρίτο στάδιο τα ΜΜΕ που άρχισαν να παίρνουν θέση. ‘Οι ιδέες της Ντόυλ διαθέτουν ένα υπόβαθρο νοητικής υγείας. Η στάση της μαχητικής θεάς μπορεί να αποδώσει στο γραφείο, όχι όμως και στο σπίτι’ έγραφε το Time. Τα αμερικανικά ΜΜΕ άρχισαν να θέτουν το πρόβλημα στην μετα-φενιστική του μορφή, τονίζοντας ότι η προσωπική και οικονομική αυτονομία των γυναικών παρήγαγε μοναξιά, διαλυμένους γάμους και απόγνωση στις σχέσεις των δύο φύλων. Αντίδοτο σε αυτά, λοιπόν, η υποταγή; Η Ντόυλ, μια όμορφη 33χρονη από την Καλιφόρνια, διαφημίζει την συνταγή της, ισχυριζομενη ότι κατάφερε να διασώσει το γάμο της, χάρη στην υποταγη. Ένα γάμο, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ήταν-λέει- στο χείλος του γκρεμού, με καυγάδες και μηδενική ερωτική ζωή, επειδή αυτή κριτικάριζε συνεχώς το σύζυγό της, μέχρις ότου εφαρμόζοντας τις συμβουλές μερικών φιλενάδων της, που ειχαν αποδεχθεί τον παραδιασιακό ρόλο τησ συζύγου, βρήκε την ευτυχία και την έκανε βιβλίο.
Βέβαια, σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους και αναλυτές το βιβλίο της Ντόυλ δεν είναι παρά ένα παραλήρημα, προϊόν της σύγχυσης που επικρατεί γύρω από τις σχέσεις των δυο φύλων. Μια πρόσφατη έγκριτη αμερικανική έρευνα απέδειξε ότι το μέγεθος της σύγχυσης αυτής είναι μεγάλο καθώς οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο και οι μισοί από τους ισχύοντες βιώνονται με δυστυχία. Μέσα σε αυτόν λοιπόν τον ισχύοντα κοινό παρανομαστή της μοναξιάς οι αμερικανίδες φαίνεται ότι είναι διατεθειμένες να δοκιμάσουν κάθε ‘χάπι’ όσο πικρό κι αν φαίνεται: το χάπι της υποταγής, το οποίο σύμφωνα με τις προθέσεις της εφευρέτριας του, η οποία αλωνίζει τις ΗΠΑ δίνοντας διαλέξεις, μπορεί να έχει και περαιτέρω εξέλιξη, όπως το πως να …κάνει μια γυναίκα ότι υποτάσσεται όταν θέλει να έχει αυτή, επί της ουσίας το …πάνω χέρι. Ισως αυτό το τελευταίο, σε βιβλίο που πρόκειται να γράψει, όπως λέει η συγγραφέας, να αποδεικνυόταν μία πιό φαεινή ιδέα, καθώς συνιστά ήδη και μία από τις πιό παραδοσιακές συνταγές, τουλάχιστον της Ευρώπης που διαθέτει και Ιστορία!
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.