Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες
Οι πολυκυστικές ωοθήκες περιέχουν πολλαπλές μικρές κύστες τουλάχιστον δέκα: αυτή είναι η εικόνα που δίνει το υπερηχογράφημα. Μερικές από αυτές περιέχουν ωάρια, άλλες είναι αδρανείς, ενώ άλλες μπορεί να εκκρίνουν ορμόνες. Οι κύστες είναι σχετικά μικρές, συνήθως όχι μεγαλύτερες των 8 χιλιοστών αλλά εμφανείς στο υπερηχογράφημα.
Η εξέταση αίματος δείχνει αλλαγές στα επίπεδα διαφόρων ορμονών της γυναίκας αλλά αυτά τα επίπεδα διαφέρουν αρκετά από τη μία γυναίκα στην άλλη. Το κυριότερο ορμονικό χαρακτηριστικό είναι τα αυξημένα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στο πλάσμα και τα ελαττωμένα επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH).
Mία στις πέντε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. Μιλάμε για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όταν μια γυναίκα έχει πολυκυστικές ωοθήκες και ένα η περισσότερα επιπρόσθετα συμπτώματα.
Που οφείλονται και ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου
Η αιτία των πολυκυστικών ωοθηκών είναι άγνωστη. Παρατηρείται μια ανικανότητα των ωοθηκών να παράγουν ορμόνες στις σωστές αναλογίες. Έτσι έχουν αίτια από τις ωοθήκες, τα επινεφρίδια, τον υποθάλαμο, την υπόφυση καθώς και κληρονομικοί παράγοντες.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι τα εξής:
1. Διαταραχές στην περίοδο
Η ανώμαλη ορμονική παραγωγή από τις ωοθήκες και την υπόφυση μπορεί να
οδηγήσει είτε σα ακανόνιστη ωοθηλακιορρηξία ή σε ανωοθηλακιορρηξία.
Έτσι, η περίοδος γίνεται ανώμαλη: μερικές φορές περισσότερο
αίμα
από το συνηθισμένο, άλλες φορές εμφανίζεται σε αραιά διαστήματα
(αραιομηνόρροια) και άλλες φορές δεν εμφανίζεται καθόλου
(αμηνόρροια).
2. Γονιμότητα
Ακανόνιστη ωοθηλακιορρηξία σημαίνει ότι η κύηση είναι πιο δύσκολο
να επιτευχθεί. Επίσης όταν υπάρχει έλλειψη ωοθηλακιορρηξιας
(ανωθηλακιορρηξία) δε μπορεί να συλλάβει η γυναίκα χωρίς αγωγή.
3. Αυξημένο ποσοστό αποβολών
4. Υπερτρίχωση και ακμή λόγω αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα.
5. Παχυσαρκία
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα
Σε γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά είναι η καλύτερη λύση. Αυτά θα αποκαταστήσουν την κανονική εμφάνιση της περιόδου. Γυναίκες στις οποίες για διάφορους λόγους αντεδείκνυνται τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά, δηλαδή αυτά που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη μπορούν να πάρουν μόνο προγεστερόνη συνήθως για 12 ημέρες κάθε ένα με τρεις μήνες.
Σήμερα η υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται με επιτυχία με ειδικά φάρμακα που προκαλούν ωοθηλακιορρηξία όπως η κιτρική κλομιφαίνη ή γοναδοτροπίνες.
Η υπερτρίχωση και η ακμή αντιμετωπίζονται με αντισυλληπτικά και ανδρογόνα ή συνδυασμό τους καθώς και με τοπική θεραπεία.
Η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται με κατάλληλη δίαιτα και σωματική άσκηση. Έχει αποδειχθεί ότι σε ένα ποσοστό η απώλεια βάρους προκαλεί την εμφάνιση φυσιολογικού κύκλου.
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος. Ιατρική Σχολή Περούτζια Ιταλία. Μετεκπαιδευθείς στην Αγγλία στη Μαιευτική-Γυναικολογία. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάτης Μαιευτηρίου “Μητέρα”.