Μέλι με στρεπτομυκίνη κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, αντίγραφα των οποίων έστειλε η Ελληνική εταιρία εισαγωγής στο Care. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας μας εξήγησαν ότι ενώ το μέλι ήρθε στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη, ενημερώθηκαν για την ύπαρξη του αντιβιοτικού στις 25 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, μέλι προερχόμενο από τη Ρουμανία από την εταιρία S.C. Lipman Impex s.r.l, Imp.Tralan 21, RO- Braila, αφού πήγε πρώτα στη Γερμανία και στην εταιρία Tuchel & Sohn GmBH με έδρα το Αμβούργο, Heramann- Buck- Weg 6, 22309 Hamburg, εισήχθη στην Ελλάδα από την εταιρία Αφοι Λίντα Ο.Ε., στην Καβάλα στις 21 Σεπτεμβρίου. Δειγματοληπτικός έλεγχος που έγινε στο συνοριακό σταθμό Weidahous στη Βαυαρία, έδειξε ότι υπήρχε στρεπτομυκίνη 66,6 ουγκιές ανά κιλό μέλι. Η Γερμανική εταιρία ενημερώθηκε στις 22.12.2000, σύμφωνα με τα στοιχεία του προξενείου, ενώ η Ελληνική εταιρία ενημερώθηκε στις 25.1.2001, ενώ το μέλι είχε ήδη διοχετευθεί στην Ελληνική αγορά.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κτηνίατρο κ. Παναγιώτη Μαραφέλια μας ανέφερε ότι οι παραγωγοί προσθέτουν αντιβιοτικά στο νερό των μελισσών, για να τις προστατεύσουν από ασθένειες του αναπνευστικού και του πεπτικού. Στην ερώτηση τι κινδύνους διατρέχουμε από την πιθανότητα ύπαρξης αντιβιοτικών στο μέλι, μας εξήγησε ότι η χρήση αντιβιοτικών στην παραγωγή ενδέχεται να δημιουργήσει στελέχη μικροβίων ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ακόμα και εάν οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν μικρές δόσεις των συγκεκριμένων αντιβιοτικών.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τη Διεύθυνση Εμπορίου του νομού Καβάλας, μας ανέφεραν ότι ο λόγος που το μέλι φεύγει από τη Ρουμανία, πηγαίνει στη Γερμανία και εισάγεται στην Ελλάδα είναι πιθανότατα ότι στην εισαγωγή μελιού από χώρες εκτός Ε.Ε. υπάρχει περιορισμός, ως προς τη διαδικασία διάθεσης, που αφορά μικρές συσκευασίες μισού ή ενός κιλού. Ταυτόχρονα μας επεσήμαναν ότι τα προϊόντα που έρχονται από τις χώρες της Ε.Ε. δεν περνούν από το τελωνείο, δεν ενημερώνεται η Διεύθυνση Εμπορίου, μιάς και πρόκειται για κοινοτικά προιόντα και δεν μπορεί να γίνει έλεγχος, όπως γίνεται στα προϊόντα που έρχονται από τρίτες χώρες.
Δελτίο τύπου ΙΝΚΑ
Σχετικό δελτίο τύπου μας απέστειλε και το ΙΝΚΑ σύμφωνα με το οποίο στη χώρα μας δεν γίνεται κανένας έλεγχος σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά, τα οποία απαγορεύονται. Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ σε Πανελλήνια δειγματοληπτική έρευνα της ποιότητας και της επισήμανσης συσκευασιών μελιού, αποδείχτηκε ότι μεγάλο ποσοστό από τις συσκευασίες αυτές, είτε δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που προβλέπονται είτε παραπλανούν τον καταναλωτή, εφόσον το περιεχόμενο μέλι είναι διαφορετικό από αυτό το οποίο γράφεται στην ετικέτα.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.