Η χρήση κρεατίνης, ιδιαίτερα όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανόν να σχετίζεται και με καρκινογένεση. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες, απο τη Γαλλική επιτροπή για την ασφάλεια των τροφίμων (AFSSA – Agence Francaise de Securite Sanitaire des Aliments) σε ανακοίνωσή τους στην επίσημη ιστοσελίδα τηε επιτροπής στο διαδίκτυο. Η κρεατίνη, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό πολλών συμπληρωμάτων διατροφής για αθλητές (επαγγελματίες και μη), κατηγορείται για σοβαρές βλάβες στην υγεία, καθώς επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι προκαλεί πεπτικά, μυικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Η κρεατίνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο παράγεται από το ήπαρ και τους νεφρούς και αποθηκεύεται στους μυς. Η κρεατίνη πωλείται ελεύθερα σα συστατικό πολλών συμπληρωμάτων διατροφής που κυκλοφορούν σε γυμναστήρια και καταστήματα πώλησης συμπληρωμάτων. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη πώληση αυτής της ουσίας, παρόλο που και άλλες έρευνες στο παρελθόν, συσχέτισαν τη χρήση τέτοιων συμπληρωμάτων με ηπατικά και νεφρολογικά προβλήματα. Μάλιστα η ουσία είναι εγκεκριμένη από το FDA αλλά και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ στη Γαλλία η πώλησή της είναι παράνομη. Η επιτροπή δημοσίευσε αυτή την ανακοίνωση προκειμένου να επηρεάσει τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς να απαγορεύσουν τη διακίνηση κρεατίνης.
Διαβάστε επίσης
- Λάθη διατροφής
- Εξι συμπληρώματα διατροφής στο μικροσκόπιο
- Μην σπαταλάτε τα χρήματά σας σε συμπληρώματα διατροφής
- Η τηλεόραση σχετίζεται με ψυχογενείς διαταραχές της διατροφής
- Επιτροπή γονέων θα κρίνει τα προϊόντα διατροφής που απευθύνονται σε παιδιά
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.