Περισσότεροι από 70 ψαράδες χάνουν καθημερινά τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για αυτούς και την οικογένεια τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO,του οργανισμού του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, κάθε χρόνο χάνονται 24.000 ψαράδες παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά την αλιεία το πιο επικίνδυνο επάγγελμα στις μέρες μας. Οι υπεύθυνοι μάλιστα θεωρούν ότι τα νούμερα αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά, καθώς πολύ λίγες χώρες κρατούν ακριβή αρχεία για τους θανάτους στον τομέα της αλιείας.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 97% των 15 εκατομμυρίων ψαράδων, εργάζονται πάνω σε σκάφη μικρότερα των 24 μέτρων, πολύ μικρότερα από αυτά που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες, σύμφωνα με την έκθεση για την Διεθνή Κατάσταση της Αλιείας το 2000, που θα παρουσιαστεί στην επιτροπή του FAO για την Αλιεία, στη Ρώμη από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου. Οι αλιείς εργάζονται συνήθως μακρυά από την ακτή, στην ανοικτή θάλασσα, όπου παραμένουν καμιά φορά για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αλιευτικά πλοία, που έχουν σχεδιαστεί για την παράκτια αλιεία και δεν εφαρμόζουν τους κανόνες ασφαλείας, επισημαίνει ο FAO. O οργανισμός υπογραμμίζει πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα διεθνές νομικό όργανο για την ασφάλεια των ψαράδων με στόχο την πρόληψη των θανατηφόρων ατυχημάτων.
Ακόμα όμως και στις ανεπτυγμένες χώρες, η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσο αφορά την κατασκευή των πλοίων και τις αλιευτικές τεχνικές, αλλά και η υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών δεν έχει παντοτε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την έκθεση, όσο πιο ασφαλή γίνονται τα πλοία, τόσο μεγαλύτερα γίνονται τα ρίσκα που παίρνουν οι ψαράδες, στον αγώνα τους να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ψαριά. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ το ποσοστό των θανάτων των ψαράδων είναι 25-30 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στα άλλα επαγγέλματα, στην Ιταλία 20 φορές, ενώ στην Αυστραλία έχουμε 143 θανάτους ανά 100.000 ψαράδες, όταν ο μέσος όρος στα άλλα επαγγέλματα ανέρχεται στους 8,1 θανάτους ανά 100.000.
Διαβάστε επίσης
- Εξίσου επικίνδυνο με το αλκοόλ το κινητό για τους οδηγούς
- Το αλκοόλ κάνει επικίνδυνο το σεξ στους έφηβους
- Επικίνδυνο το παθητικό κάπνισμα στους εργασιακούς χώρους
- Επικίνδυνο το ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία
- Και ένα απλό τράνταγμα μπορεί να είναι επικίνδυνο για το βρέφος
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.