Η κατανάλωση ψαριού, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο που οφείλεται σε θρόμβο μέχρι και 50%. Αυτά προκύπτουν από έρευνα της σχολής δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association. Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έγινε σε 80.000 γυναίκες εξέπληξαν ακόμα και τους ίδιους τους ερευνητές. Η προστατευτική δράση της κατανάλωσης ψαριού δεν αφορά όλους τους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά μόνο αυτούς που οφείλονται σε θρόμβο.
Εχει ήδη διαπιστωθεί από παλαιότερες έρευνες ότι τα ψάρια, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ω-3 λιπαρά οξέα ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση. Φυσικά πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες, μια και τα άτομα τα οποία καταναλώνουν συχνά ψάρι τείνουν, να τρώνε πιό προσεγμένα και να έχουν έναν πιό υγιεινό τρόπο ζωής. Φυσικά είναι πλέον γνωστό ότι η κατανάλωση ψαριού είναι σαφώς προτιμότερη από την κατανάλωση κρέατος και ιδίως κόκκινου κρέατος. Το παράδοξο είναι ότι αυτή η έρευνα δημοσιεύεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του USDA για αυξημένη προσοχή στην κατανάλωση συγκεκριμένων ψαριών όπως καρχαρίας, ξιφίας, που ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών ψαριών, από ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως έγκυες και παιδιά.
Διαβάστε επίσης
- Η σημασία του ασβεστίου για τον οργανισμό μας
- Προστατέψτε τα μάτια σας με βιταμίνη Ε
- Τα Ναι και τα Οχι στη διατροφή της εγκύου
- Τα ψάρια μειώνουν τα επίπεδα της λεπτίνης
- Το έντονο στρες προκαλεί προβλήματα στα εγκεφαλικά κύτταρα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.