Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε το νομοσχέδιο που επιτρέπει την κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων για θεραπευτικούς σκοπούς, με προοπτική ο νόμος αυτός να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του μήνα. Ο νέος νόμος, που προηγουμένως είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία, 366 ψήφων υπέρ έναντι 147 κατά, είχε και από τη Βουλή των Κοινοτήτων, και από το σώμα της Ανω Βουλής πλειοψηφία μεγαλύτερη απ’όσο αναμενόταν, αφού 212 από τους Λόρδους ψήφισαν υπέρ του νόμου, ενώ μόλις 92 τον κατεψήφισαν.
Οπως δήλωσε μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Λόρδος Χάντ, ο νόμος, που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις πολλών ιεραρχών από διάφορα θρησκευτικά δόγματα, μπορεί να αρχίσει να ισχύει από 31ης Ιανουαρίου. Δηλαδή, από την ημερομηνία αυτή και μετά οι επιστήμονες μπορούν να ζητήσουν τη σχετική έγκριση για να προβαίνουν σε κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων. Ο νόμος που εγκρίθηκε χθες αποτελεί επέκταση προηγούμενης νομοθεσίας, που ονομάζεται Πράξη για την Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και Εμβρυολογία, η οποία επιτρέπει την έρευνα σε ένα πολύ ευρύτερο πεδίο, κυρίως τα πειράματα γύρω από τον καρκίνο και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο οι αντίπαλοι της νομοθεσίας ισχυρίζονται πως χάρη σε αυτή, η ζωή του ανθρώπου καταντά παιχνίδι στα χέρια των επιστημόνων.
Χθες, εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας, των Μουσουλμάνων και των Εβραίων της χώρας, είχαν αποστείλει στους Λορδους επιστολή καταγγέλοντας τους στόχους του νέου νόμου. Οπως μάλιστα δήλωσε χθες στο Ραδιόφωνο του ΒΒC ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησιας, πρόκειται ‘για τη χρήση της ανθρώπινης ζωής ως οργανική ύλη μιας χρήσης και η Καθολική Εκκλησία πιστεύει πως το ένα έμβρυο αξίζει πλήρους σεβασμού και προστασίας’. Οι πολέμιοι του νόμου ήλπιζαν ότι χθες η Βουλή των Λόρδων θα ενέκρινε μία τροποποίηση του νόμου, που θα απαιτούσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εκαλείτο σε πρώτη φάση να εξετάσει τις ηθικές και δεοντολογικές πτυχές του νόμου, έρευνα που θα καθυστερούσε επί πολλούς μήνες την εφαρμογή του. Εντούτοις, η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε χθες, πως μία τέτοια επιτροπή μπορεί να συσταθεί κι αργότερα και άνοιξε τον δρόμο για την ταχύτερη εφαρμογή του νόμου.
Διαβάστε επίσης
- Συμμετοχή του Γ.Ε.Σ στη διάδοση της δωρεάς ανθρωπίνων οργάνων
- Οχι στην ευθανασία για την Νταϊάν Πρίτι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- Αγγλία: Παράνομη η κλωνοποίηση για αναπαραγωγικούς σκοπούς
- Παπαδόπουλος: Οχι στην κλωνοποίηση, προς το παρόν
- 7 από τους 15 της Ε.Ε. επιτρέπουν την ανθρώπινη κλωνοποίηση
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.