Η σοκολάτα περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες ασκούν προστατευτική δράση στην καρδιά. Αυτό έδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα διατροφής σε συνεργασία με τα τμήματα ιατρικής και επιστήμης τροφίμων, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις των ΗΠΑ. Η προκυανιδίνη η οποία αποτελεί συστατικό της σοκολάτας βρέθηκε ότι μειώνει σημαντικά το λόγο λευκοτριένης/προστακυκλίνης με αποτέλεσμα να ρυθμίζεται η σύνθεση εικοσανοειδών και να ασκείται καρδιοπροστατευτική δράση.
Αν και η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε μόνο 10 άτομα τα οποία κατανάλωσαν σοκολάτα υψηλής ή χαμηλής περιεκτικότητας σε προκυανιδίνη, όλα τα αποτελέσματα έδειξαν θετική επίδραση. Επιπλέον οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν αποδειχθεί και σε πολλές προγενέστερες έρευνες ότι ασκούν προστατευτική δράση στην καρδιά με διάφορους μηχανισμούς. Η έρευνα δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition.
Διαβάστε επίσης
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα μία απλή και χρήσιμη εξέταση
- Holter πιέσεως (24-ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως). Πότε και γιατί.
- Αρρυθμίες: Τα φτερουγίσματα της καρδιάς
- Τι είναι η πρόπτωση μιτροειδούς;
- Άγχος και Καρδιά
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.