Το μπρόκολο είναι γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για όλες τις ποικιλίες, όπως δείχνουν αποτελέσματα έρευνας του τμήματος γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Σε 71 διαφορετικές ποικιλίες και 5 υβρίδια τα οποία αναλύθηκαν για την περιεκτικότητά τους σε μικροσυστατικά, βρέθηκε ότι η περιεκτικότητα σε κάποια συκεκριμένη αντιοξειδωτική ουσία (γλυκοραφανίνη) που ασκεί χημειοπροστατευτική δράση διαφέρει σημαντικά από ποικιλία σε ποικιλία, μέχρι και 30 φορές.
Τη διαφορά αυτή βέβαια, δεν μπορεί να την αντιληφθεί ούτε ο απλός καταναλωτής ούτε ο παραγωγός, και γίνεται αντιληπτή μόνο με εργαστηριακή ανάλυση. Πρέπει λοιπόν ο κάθε καταναλωτής να επιλέγει ποικιλία από λαχανικά αλλά και από φρούτα, μια και η ποικιλία στη διατροφή περιορίζει τον κίνδυνο για έλλειψη κάποιου συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού. Ωστόσο οι έρευνες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο και άλλα λαχανικά της ίδιας οικογένειας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και του ορθού. Εάν λοιπόν οι ερευνητές καταφέρουν να αναγνωρίσουν τις καλύτερες ποικιλίες και παράλληλα δημιουργήσουν νέες ποικιλίες, θα ενισχύσουν την προστατευτική δράση του μπρόκολου ενάντια στον καρκίνο.
Διαβάστε επίσης
- Είναι εφικτή η θεραπεία των αλλεργιών;
- Δεν είναι όλα τα δημητριακά πρωινού ίδια
- Εφηβεία και μυϊκή δύναμη: είναι θέμα φύλου
- Τα φάρμακα δεν είναι ακίνδυνες καραμέλες
- Οι ψυχικές νόσοι δεν είναι στίγμα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.