Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους Ελληνες στρατιωτικούς που υπηρετούν στην πολυεθνική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στο Κόσοβο έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε θανατηφόρα κρούσματα καρκίνου ανάμεσα στους άνδρες της πολυεθνικής δύναμης εξαιτίας της ρίψεως βλημάτων απενεργοποιημένου ουρανίου στην περιοχή. Ο κ. Αποστολάκης ο οποίος επισκέπτεται την ελληνική δύναμη στο Κόσοβο με την ευκαιρία των εορτών επανέλαβε ότι έχουν γίνει έρευνες σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό της ραδιενέργειας στην περιοχή, ευθύνης της ελληνικής δύναμης, κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων στρατιωτικών. Εξάλλου αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ δήλωναν κατηγορηματικά ότι δεν έχει σημειωθεί κανένα περιστατικό που να αφορά στην υπόθεση ανάμεσα στους Ελληνες στρατιωτικούς. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι τα επίμαχα βλήματα είναι κινητικής ενέργειας για πυροβόλα των 30 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται από τα αεροσκάφη Α10 που έχουν αντιαρματικό ρόλο. Ο σκληρός πυρήνας τους αποτελείται από απενεργοποιημένο ουράνιο το οποίο δεν είναι ραδιενεργό υλικό. Οταν το βλήμα χτυπήσει το στόχο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκλύεται ακτινοβολία τύπου Α η οποία είναι ραδιενεργός αλλά με πολύ μικρή διεισδυτικότητα. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι δεν διαπερνά ένα φύλλο χαρτιού.
Ωστόσο, όταν το βλήμα βραχεί παράγει οξείδια πολύ τοξικά. Πάντως, για να υπάρξει πρόβλημα υγείας σε άνθρωπο θα πρέπει αυτός να έρθει σε άμεση επαφή με τα οξείδια είτε μέσω της τροφής, είτε δια της αναπνευστικής οδού. Βέβαια το Μάρτιο του 2000 η υγιεινομική επιτροπή του ΓΕΕΘΑ πήρε δείγματα από την περιοχή όπου έχουν αναπτυχθεί οι ελληνικές δυνάμεις και διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό της ραδιενέργειας ήταν μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν και οι αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες. Επιπλέον στο στρατόπεδο που εδρεύει η ελληνική δύναμη έγιναν χωματουργικές εργασίες ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ένας τέτοιος κίνδυνος ο οποίος είναι αμελητέος όπως σχολίαζαν οι αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ. Τέτοια βλήματα ερίφθησαν στο δυτικό Κόσοβο όπου έχουν αναπτυχθεί ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις. Στην ελληνική δύναμη υπηρετούν 1.481 άνδρες και γυναίκες, ενώ έχουν δοθεί σαφείς εντολές από το ΓΕΕΘΑ να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από ύποπτα στοιχεία π.χ. να μην πλησιάζουν κατεστραμμένα άρματα μάχης.
Διαβάστε επίσης
- Πρωτοποριακό ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο από Ελληνες επιστήμονες
- Οι Ελληνες αδιαφορούν για την καρδιά τους
- Οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο στα τροχαία
- Ενας στους τέσσερις Ελληνες έχει προβλήματα ύπνου
- Πολλές γυναίκες αγνοούν ότι κινδυνεύουν από οστεoπόρωση
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.