ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η χρόνια και συστηματική άθληση αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους βασικότερους παράγοντες προστασίας του καρδιαγγειακού συστήματος από την «μάστιγα» των ανεπτυγμένων χωρών, την αθηροσκλήρυνση και τις επιπλοκές της (στεφανιαία νόσος, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια). Αυτό επιτυγχάνεται γιατί η άθληση τροποποιεί προς το καλύτερο όλους σχεδόν τους παράγοντες κινδύνου, ήτοι μειώνει τα λιπίδια του ορού, την αρτηριακή πίεση (και κυρίως την διαστολική), βελτιώνει την ανοχή στην γλυκόζη, μειώνει το stress, ενώ αναμφισβήτητη είναι η ωφελιμότητά της στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Παράλληλα δρά και με πληθώρα άλλων μηχανισμών όπως βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων, μείωση της πηκτικότητας του αίματος, ανάπτυξη παραπλεύρων αγγείων, μείωση της δράσης του συμπαθητικού συστήματος και βελτίωση τελικά της καρδιακής λειτουργίας.

Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα της άθλησης επιτυγχάνονται κυρίως με την αερόβια μορφή της (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία) όταν γίνεται τρείς με τέσσερις φορές την εβδομάδα για 45’ τουλάχιστον και με ένταση τέτοια που η καρδιακή συχνότητα να φθάνει το 70% περίπου της μέγιστης (για την ηλικία του αθλουμένου) καρδιακής συχνότητας.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ

Ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος για κάποιον ανεξαρτήτου ηλικίας, που θέλει να αθληθεί συστηματικά περιλαμβάνει : την λήψη ιστορικού (ατομικό, οικογενειακό, παράγοντες κινδύνου, λήψη φαρμάκων), την κλινική εξέταση (έλεγχος για φυσήματα ή άλλα ύποπτα σημεία) και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν κριθεί απαραίτητο (με βάση τυχόν ευρήματα από τα παραπάνω) μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα καρδιάς, ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει και δοκιμασία κόπωσης σε άνδρες πάνω από τα 40 (ή και νωρίτερα αν συντρέχουν λόγοι) και σε γυναίκες μετά τα 55.

Διαβάστε επίσης